No saber explicar el que un sent amb paraules. Per què hem d'estudiar? No tinc gaires amics. Què significa estimar algú? Puc fer trapelleries quan ningú em veu? Hi ha nens i nenes –i no tan petits– que són curiosos de mena. Algunes d'aquestes preguntes i afirmacions són les que es pregunten els més petits de la casa. De vegades, són preguntes tan sorprenents que ni els adults sabem donar-hi resposta, i menys en plena pandèmia del coronavirus. Amb aquesta voluntat, Taro Iwamura, professor i vicerector de la Universitat de Keio, al Japó, ha volgut donar resposta a aquestes qüestions i més al llibre Pienso, luego existo. El llibre vol ser un manual per ajudar els nens i nenes a afrontar la vida i fomentar les habilitats de pensament a través de lliçons dels filòsofs més importants de la història. 

pienso luego existo2

Llibre Pienso, luego existo / Kitsune

El llibre està fet amb un estil senzill, d'enfocament directe i il·lustrat perquè sigui més fàcil de seguir. D'aquesta manera, l'autor converteix la filosofia en una eina senzilla per ajudar als més petits a afrontar la vida i que fomenta les habilitats de pensament a través d'ensenyaments dels pensadors més importants de la història. 

De què parla el llibre

De la recerca d'un mateix, el sentiment d'inferioritat, l'amistat, el mal, les lleis, les normes, l'estil de vida o la mort. La intenció, reforça l'autor, és la de fer pensar. Així doncs, els dilemes quotidians són vistos a través de la filosofia i van acompanyats d'iamtges divertides. Una forma amena i divertida d'aprendre sobre els grans interrogants de la vida

pienso luego existo

Per exemple, a partir de la frase "no tinc gaires amics", l'autor descriu que el valor de l'amistat no es basa en el nombre d'amics que tens. Per tant, no és important quants amics es tenen, cal centrar-se en aquells amb qui pots mantenir una relació propera. 

O bé "no encaixo bé amb els altres". En aquest sentit, el llibre ressalta que si un amic intenta expulsar algú o aïllar-te, has de procurar reflexionar i parlar amb ell. Així, els més petits aprendran la importància de poder raonar les coses. 

A més, el llibre també dedica algunes pàgines a presentar alguns filòsofs amb informacions curioses per cridar-los l'atenció. En són alguns exemples René Descartes, Hipòcrates, Francis Bacon, Tales de Milet i Martin Buber. 

 

 

Imatge principal: dues nenes llegeixen un llibre / Unsplash