La Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) són les dues universitats catalanes que encapçalen l'U-Ranking, una llista d'àmbit estatal que elaboren la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques. En aquesta novena edició, la UPF revalida la primera posició en major rendiment global, però la novetat respecte a l'any passat és que comparteix lideratge amb la UPC i també amb la Universitat Carlos III de Madrid.

A la segona plaça, s'hi troba una altra universitat catalana, l'Autònoma de Barcelona (UAB), que comparteix posició amb la Universitat Politècnica de València. Seguidament, a escala catalana, l'ordre que estableix la taula de rendiment global és el següent: la Universitat de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Girona, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Abat Oliba.

Els indicadors de l'U-Ranking

L'U-Ranking analitza fins a una vintena d'indicadors de 72 universitats d'arreu de l'Estat espanyol, 48 de les quals són de titularitat pública, mentre que les 24 restants són privades. Aquests indicadors s'agrupen, alhora, en quatre àmbits: l'accés a recursos, la producció obtinguda, la qualitat i la internacionalització de les activitats. Són criteris que es focalitzen en la docència, la innovació i la investigació dels centres universitaris.

Dues universitats catalanes, líders en docència

A banda de la classificació genèrica, el projecte també estableix un rànquing específic de la docència. A la primera posició, hi ha fins a vuit universitats de tot l'Estat, i dues d'elles són catalanes. Es tracta de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Ramon Llull. La UPF es troba en la segona plaça.

En referència a la innovació i investigació, també hi ha un rànquing que defineix les universitats que més han avançat en aquest terreny. Entre les sis primeres posicions, hi ha cinc universitats catalanes: la Universitat Pompeu Fabra lidera la taula, seguida de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili.

Un 44% més de titulacions en l'última dècada

L'estudi elaborat per la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques també fa una anàlisi exhaustiva dels canvis registrats en l'oferta de graus del sistema universitari espanyol des del curs 2010-2011 fins a l'actual, 2020-2021. S'han creat 1.760 noves titulacions, de les quals 987 són graus i 773 són dobles graus. El resultat net, però, són 1.131 titulacions, perquè 629 s'han extingit. Això es tradueix en un increment del 44,4% de l'oferta de graus en l'última dècada.

 

Imatge principal: Fotografia de l'Edifici Omega de la Universitat Politècnica de Catalunya, que es troba al Campus Nord. Europa Press.