El Cos Nacional de Policia investiga possibles casos de frau en l'ús de dades per a sol·licitar cites prèvies per tramitar permisos d'estrangeria a Barcelona, que després es revenen per imports que ascendeixen fins als 200 euros.

Les indagacions de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (Ucrif) van començar després que apareguessin persones en els mitjans de comunicació que asseguraven que l'única forma que havien trobat per accedir a una d'aquestes cites, que s'esgoten de seguida cada vegada que es publiquen, era pagar per elles en el mercat negre.

La delegada de Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, ha explicat a Efe que, davant aquests "rumors", la policia va decidir prendre cartes en l'assumpte, malgrat que no hi ha denúncies formals sobre això.

Compra de cites prèvies

Testimonis recollits per diversos mitjans de comunicació a la tardor asseguraven haver recorregut a la compra d'aquestes cites prèvies en locutoris o en xarxes socials perquè els era impossible obtenir una d'elles a través del canal reglamentari.

De vegades, relataven, se'ls demanava les seves dades i se'ls garantia una cita prèvia al cap d'unes setmanes.

Cunillera admet que les oficines d'estrangeria de la capital catalana s'han vist "desbordades" aquest any i ho atribueix a la confluència de la crisi de la Covid-19 amb la multiplicació del volum de treball, atès que aquest any els toca renovar els papers als més de 500.000 immigrants que van regularitzar la seva situació el 2005 gràcies al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Volums importants

"Estem parlant de volums molt importants", ha subratllat la delegada socialista, que ha destacat que a l'inici de la pandèmia es van prorrogar els NIE durant sis mesos per donar més marge a les persones els permisos de les quals caducaven.

La delegada ha destacat que per absorbir totes aquestes peticions s'han incorporat 90 efectius a les oficines barcelonines i s'han ampliat els horaris d'atenció: si a l'octubre del 2019 s'expedien 756 cites diàries, enguany se'n van emetre 1.087.

Així mateix, per prevenir possibles fraus en la sol·licitud de cites prèvies, es van limitar a tres les peticions que es podien fer alhora des d'una mateixa IP.

No obstant, la Ucrif sospita que algunes persones podrien estar sortejant aquesta limitació a través de terminals piratejats i vulnerant la llei de protecció de dades, un delicte que suposa altes multes econòmiques.

"Es va a ser contundent contra qualsevol que s'aprofiti de la ciutadania i vulneri la protecció de dades", subratlla Cunillera, que confia que la investigació policial donarà fruits a curt termini.