A Barcelona hi ha 1 gos per cada 10 habitants. Segons dades del Col·legi de Veterinaris de Catalunya hi viuen 149.870 animals i davant d'una xifra que augmenta cada any la pregunta és òbvia: Barcelona és una ciutat per a gossos? A parer de què diuen els propietaris i les plataformes en defensa dels animals, la resposta és 'no', un 'no' amb matisos perquè no es tracta d'una qüestió d'espai, sinó de "de com es gestiona aquest espai".

Fa setmanes, fins i tot mesos, que diverses entitats alerten d'una "política canina" que "no és justa", que reclou els gossos i els seus amos en àrees d'esbarjo i que els prohibeix entrar en determinats parcs, els qualificats 'd'espais verds històrics' perquè s'han de protegir; el cas més recent, el què afecta el Turó Park.

Gossos - Sergi Alcazar

Espai Gos BCN és una plataforma que compta amb més de 3.000 adhesions i denúncia que és víctima d'una persecució policial, que la normativa de tinença d'animals s'està desplegant sense consens i que l'Ajuntament es fa l'orni davant les seves reivindicacions. Un últim punt aquest, que comença a canviar.

Després de dues manifestacions Espai Gos ha arrencat el compromís de l'Ajuntament de crear un grup de treball. Les zones d'ús compartit podran estar dins d'espais verds i els horaris els establirà cada districte

Després de dues manifestacions canines, tot i que la segona va acabar sent una assemblea, han arrencat el compromís de l'Ajuntament de crear un grup de treball sobre les zones d'ús compartit. Si res no canvia, aquestes zones podran estar dins d'espais verds i els horaris no els establirà el consistori sinó els districtes. Per la portaveu d'Espai Gos, Àngela Coll és "un avanç, encara que arriba tard". "Els hem de fer confiança", ha dit. És per això que les mobilitzacions que s'havien previst per tots els dijous del mes es canviaran "per alguna altra cosa". "Seguirem presents al carrer, però", ha assegurat Coll.

Justament les zones d'ús compartit són una de les principals reivindicacions de la plataforma que denuncia que només es poden fer servir a primera hora del matí i a última de la tarda en espais enmig del carrer, a prop del trànsit i sempre fora de parcs i jardins; una qüestió que si tenim en compte els darrers progressos, tot apunta que canviarà.

Tot i això, Espai Gos denuncia que el mateniment de les àrees d'esbarjo "és infumable" i que els materials que s'usen no són els adequats pels animals: "hi posen unes pedres a terra que rasquen els coixinets dels animals i això els provoca ferides".

Gossos - Sergi Alcazar


El Turó Park en peu de guerra: "La normativa la fa qui no té gos"


La Silvia Framis fa 8 anys que viu a Sarrià-Sant Gervasi. Té dues gosses, dos pastors alemanys, la Ras, de 10 anys, i la Kira, de 9, i tot i la prohibició d'entrar amb animals al Turó Park, -perquè es tracta d'un jardí històric- hi ha dies que desafia la llei: "A partir de dos quarts de 9 del vespre, no hi ha ningú. Ens atrevim a entrar i sí, ens arrisquem que ens posin una multa".
En aquesta zona els veïns s'han organitzat en l'associació Turó Can. El seu portaveu és l'Álvaro Laforet i ho té molt clar: "la normativa, l'ha fet algú que no té gos". Creu que la ciutat podria estar preparada per als gossos "per la gran quantitat de parcs" que hi ha "però el reglament ho impedeix".

 "la normativa de tinença d'animals, l'ha fet algú que no té gos", denuncia l'associació Turó Can


La prohibició d'entrar gossos al Turó Park es va fer efectiva el mes d'abril, quan es va posar en marxa l'àrea d'esbarjo per a gossos de Piscines i Esports, un espai de 1.300 metres quadrats que ha de donar resposta als usuaris del parc. Per a Laforet és "una zona petita" on s'hi concentren molts gossos. "Els veïns es queixen del soroll però no m'estranya", diu. A més, denuncia que hi ha posat un tipus de sorra que "quan els gossos corren aixequen polseguera i no es pot respirar".

Gossos - Sergi Alcazar


Més de 100 àrees per a gossos, segons l'Ajuntament


El govern municipal va començar el mandat anunciant la creació de, com a mínim una zona d'esbarjo per a gossos de més de 700 metres quadrats per a cada districte de la ciutat. Se n'han previst 13, i ja se n'han obert la meitat, la resta o bé estan en obres o bé s'està treballant en el projecte.
Des del consistori asseguren que la intenció del govern dels comuns és aconseguir que la ciutat tingui "espais que vagin més enllà dels pipicans", zones on córrer, amb vegetació i amb instal·lacions per fer agility.
Aquestes 13 àrees d'esbarjo sumades a les que ja existeixen fa que a Barcelona hi hagi més d'un centenar d'espais per a gossos.

Els propietaris d'animals consideren que la platja, de 1.250 metres quadrats, és insuficient pels 18.268 gossos que la van visitar l'any passat. 

La platja de gossos: l'estiu ja és aquí i la platja està tancada


La platja de Llevant ha d'acollir per tercer any consecutiu una zona destinada al bany amb mascotes. Havia d'entrar en funcionament coincidint amb l'inici de la temporada però no estarà operativa fins al mes de juliol. Segons explica l'Ajuntament de Barcelona en una piulada a Twitter "l'àrea no estarà instal·lada fins a l'aprovació definitiva del Decret d'animals domèstics a les platges de la ciutat que actualment està en fase d'exposició pública".
Els propietaris d'animals consideren que la platja, de 1.250 metres quadrats, és "insuficient" pels 18.268 gossos que la van visitar l'any passat. Quan obri portes l'aforament estarà limitat a 100 animals, l'any passat es van arribar a registrar cues de fins a 30 minuts en les hores punta del dia.

I què hi diuen els veterinaris?


Segons dades del Col·legi de Veterinaris de Catalunya, a Barcelona hi ha 149.870 gossos, tot i que l'Ajuntament en té censats poc més de 50.000. La diferència s'explica perquè els propietaris dels animals els "xipen" però no els censen, bé per mandra de fer la gestió, bé per la falsa creença que s'ha de pagar un taxa -a Barcelona, el cens de gossos és gratuït però en altres municipis s'ha de pagar-.
Per la María Pifarré, experta en mascotes i membre del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, els animals han de tenir espais a les ciutats i "s'ha de compatibilitzar" l'espai on córrer amb l'espai urbà: "hi ha molta gent a qui no agraden els gossos". Per facilitar la bona convivència creu que és essencial que els propietaris dels animals "recullin les caques, no deixin fer pipis a les parets, respectin les zones verdes i ensinistrin els gossos. És la manera d'aconseguir que els que no tenen feeling amb els animals, no se sentin agredits", afirma Pifarré.
Per a Pifarré "de vegades se'ns oblida que els animals formen part de la població de Barcelona i no són part d'una població assilvestrada sinó d'una família que els cuida i té una bona qualitat de vida".