L'economista Santiago Niño Becerra ha assegurat que la intel·ligència artificial té molt més futur, i aplicacions, que no només en l'àmbit militar. Niño Becerra ha explicat que aquesta nova tecnologia ajudarà a millorar la vida quotidiana en coses com reparar un ascensor o canviar un bolquer d'un nadó, o en ciència per sintetitzar un antibiòtic personalitzat. I només estem el 2022, assegura l'economista. Aquesta reflexió de Niño Becerra ha estat a propòsit de l'últim avenç en intel·ligència artificial: un programa informàtic ha derrotat a un expert pilot d'avions de combat. Un experimentat pilot amb més de 2.000 hores de vol ha perdut cinc combats aeris simulats amb un avió de caça. Es tracta del nou algoritme d'intel·ligència artificial en un concurs organitzat per l'Agència de Projectes d'investigació Avançada de Defensa dels Estats Units.

Niño Becerra ha argumentat que tot i la gesta informàtica, s'ha de tenir en compte que la intel·ligència artificial no només ajudarà al sector militar, sinó que també millorarà el dia a dia de les persones. El programa que ha aconseguit aquest avenç es tracta de l'Air Combat Evolution, dissenyat per la companyia Heron Systems.

Santiago Niño Becerra tuit

La guerra amb Rússia

Anar a la guerra amb Rússia per Ucraïna és impensable des d'un punt de vista social i econòmic. Aquesta és la tesi de l'economista Santiago Niño Becerra, que confia que Europa anteposarà els seus interessos abans dels de l'OTAN i evitarà la confrontació amb Moscou. En el programa FAQS d'ahir a la nit, l'economista va argumentar que "el caos que es formaria a Europa" si esclatés un conflicte bèl·lic "és absolutament brutal", sobretot pel que fa al subministrament i el preu del gas. En aquest escenari de guerra, va explicar Niño Becerra, Rússia tancaria l'aixeta del gas del qual depèn gran part d'Europa, i a conseqüència d'això viuríem "una època de penúries terribles" i un "increment del preu". Malgrat que Espanya no depengui tant del subministrament rus, alerta l'economista, "això li ha agafat amb el peu canviat" a l'Estat, que actualment importa el gas del Marroc i d'Argèlia i té interessos a col·laborar amb els Estats Units.

Caos brutal

Que Europa vagi a la guerra amb Rússia no és un escenari factible ni s'alinea amb els interessos de la majoria de països. Tal com va afirmar ahir dissabte Niño Becerra, "si hi hagués una guerra típica, evidentment el gas [provinent de Rússia] es tancaria", i causaria un "caos" "absolutament brutal" a Europa, perquè molts països en depenen, com ara Alemanya. Per tant, l'economista és partidari de distanciar-se de la postura dels EUA cap a Rússia, i opina que "ja s'hauria d'haver obert el gasoducte Nord Stream II que connecta Rússia amb Alemanya" i "evitar el pas per Ucraïna, un fet que els Estats Units no vol". Per contra, els Estats Units i la UE ja s'han emplaçat a col·laborar per buscar alternatives al subministrament de gas, però segons Niño Becerra això no és suficient, perquè seria "molt més car que el gas rus". "El tall de subministrament és tan fàcil com tancar una aixeta", mentre que "muntar una logística per portar gas de Qatar a Europa [tal com planteja EUA] és complicadíssim", "es triga mesos" i "no es pot posar en marxa d'avui per demà", va opinar. A més a més, la pujada en el preu es viuria igualment, va alertar.