Catalunya segueix en prealerta de sequera perquè els embassaments de les seves conques internes segueixen per sota del 60% de la seva capacitat, en concret, al 52,5%, malgrat les últimes pluges, que a penes s'han deixat notar encara als pantans. Malgrat que en alguns llocs, com al pantà de Darnius-Boadella, s'han registrat més de 132 litres d'aigua per metre quadrat els últims tres dies, aquest embassament es troba avui al 42,12% de la seva capacitat, quan fa un any estava al 84,8% en aquestes mateixes dates. Altres exemples els trobem al pantà de Sau, que està avui al 50,1% de la seva capacitat, quan fa un any estava al 87,6%, i el de Susqueda té un 57,9% de reserves d'aigua, quan en aquestes mateixes dates de 2021 estava al 89,8%. Per altra banda els embassaments de Siurana, que està al 30,1% de la seva capacitat -86,9% fa un any- i el de Riudecanyes, que està al 20,5% -26,6% fa un any- són els que tenen les reserves més baixes.

Els experts auguren que els pròxims dies, amb les noves pluges que s'esperen i el desglaç progressiu, creixeran una mica les reserves d'aigua i s'alleujarà mínimament la sequera. Tot això malgrat que segons dades recollides per Efe del Servei Meteorològic de Catalunya entre l'11 i el 13 de març s'han registrat més de 100 litres d'aigua per metre quadrat a moltes zones de Catalunya, com Navata (131,9 litres), la Tallada d'Empordà (115,8), Verges (108,3) o Roses (103,5).

Precisament l'Empordà és una de les zones més assedegades de Catalunya, on no plovia tant des de fa més de cinc mesos i l'aigua ha estat ben rebuda sobretot en els cultius. També s'han recollit precipitacions per sobre dels 80 litres per metre quadrat a Cabanes (90), el Vendrell (85,1), Cadaqués (84,7), Banyoles (84,5), Girona (82) i Maià de Montcal (80,1).

Fase de prealerta 

Amb els pantans al 52,5% de la seva capacitat, Catalunya es troba en fase de prealerta per sequera. La situació i les mesures canviaran si en algun moment baixen del 40%, un escenari  que fa setmanes semblava possible però que sembla que s'allunya amb aquest període de pluges. Si finalment es baixés d'aquest llindar, l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) activarà l’alerta, que implica desplegar mesures d’estalvi en alguns usos, com reduir en un 25 % el reg agrícola, limitar l’ompliment de piscines o establir una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia, a més d’incrementar el règim d’extracció d’aigua dels aqüífers i el rendiment de les dessalinitzadores. 

Els catalans, conscients 

Ara mateix, en aquest context la principal mesura que aplicat des de l’ACA és fer una crida a reduir el consum d'aigua, tant al camp com en l’ús diari dels ciutadans. Segons explicava el director de l’Àrea d’Abastament Jordi Molist en una entrevista a ElNacional.cat, aquest ja és un costum adquirit entre la majoria de catalans, des de la històrica sequera del 2008. “Aquesta va ser molt dura i va tenir un efecte molt important en aquest sentit, ja que va aconseguir fer abaixar el consum d’aigua per càpita que s’ha mantingut en uns 120 litres al dia per persona”, una quantitat “molt ajustada”. Així, bona part dels catalans van aprendre la lliçó i saben que cal tancar l’aixeta, per exemple, quan ens estem rentant les mans o les dents o que cal carregar al màxim el rentavaixelles abans engegar-lo. 

A mitjans de febrer, els experts ja posaven la mirada a la primavera. La primavera meteorològica va començar l'1 de març i de moment, a Barcelona ciutat, ja ha deixat el dia més plujós dels últims dos anys. L'últim cop que va ploure tant en un dia era l'abril del 2020, en plena pandèmia de la covid i amb tothom tancat a casa. Des del Servei Meteorològic apuntaven que sembla que pot ploure, però si les precipitacions no són abundants, no es compensaran els mesos de sequera: “Que plogui una miqueta no és suficient”. Ara, caldrà veure com evoluciona aquesta setmana, amb l'arribada de la borrasca Cèlia, que a banda d'un temporal de vent també pot deixar una quantitat important de pluges.