La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha rebut amb un sentiment "agredolç" la decisió del govern espanyol de tancar definitivament el projecte Castor després de rebre l'informe encarregat al Massachussetts Institute of Technology (MIT), i que relaciona la crisi sísmica del 2013 amb les injeccions de gas a les cavitats marines.

El portaveu de la plataforma, Evelio Montfort, ha lamentat que hagin calgut deu anys i milers de milions d'euros sortits de les butxaques dels contribuents per ratificar les seves pròpies advertències sobre el risc sísmic de la injecció de gas. La plataforma del Sénia aposta perquè no es toqui el gas matalàs del magatzem submarí per evitar, com avisa l'informe del MIT, la possibilitat de desencadenar nous terratrèmols, de fins a magnitud 7 a l'escala de Richter. "Allò està adormit. No desperteu la bèstia", ha demanat Montfort.

Satisfets per la convicció que ja "mai més" es tornarà a injectar gas al magatzem submarí, a pocs quilòmetres de la costa de l'Ebre i del nord de Castelló, senten certa decepció. No és tant pel fet que no desmantellin immediatament la plataforma marina i les instal·lacions terrestres del Castor perquè caldran nous estudis sobre la viabilitat i els riscos de fer-ho, com ha apuntat el ministre d'Energia, Álvaro Nadal. La decepció es deu a la sordesa durant una dècada a les seves advertències sobre els perills del projecte Castor, que s'han anat concretant fil per randa.

"Vam dir que no s'havien fet els informes que calia", ha recordat Evelio Montfort, portaveu de la plataforma del Sénia. En canvi, aquests informes, reclamats per la plataforma des del 2008, ara es duran a terme, ja que, com reconeix el Ministeri d'Energia, són necessaris per desmantellar les instal·lacions marines del Castor amb seguretat. "Hem perdut deu anys. Si ho haguessin fet llavors, no hauríem perdut temps i gastat els diners que s'han gastat", ha remarcat.

Des de l'entitat han assenyalat que el cost del Castor pot superar els 5.000 milions d'euros, amb interessos. De fet, tampoc confien que Escal UGS (participada majoritàriament pel grup ACS de Florentino Pérez) pagui el desmantellament, si s'arriba a fer. Com ha apuntat Montfort, l'empresa exconcessionària del projecte gasístic del Castor no va preveure mai haver-lo de desmantellar. Comptava amb la clàusula que li permetia, fins a cinc anys abans d'acabar la concessió, renunciar al projecte i recuperar la inversió, una estratègia que ha acabat fent sense ni tan sols posar en marxa l'emmagatzematge de gas. La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha lamentat que tot aquest cost, també el possible desmantellament, acabarà repercutint a la factura del gas de tots els ciutadans.

Els nous estudis

A falta de poder aprofundir en l'informe del MIT, d'entrada la plataforma no hi veu cap revelació destacada en relació a la informació i les anàlisis que havien fet institucions com l'Institut Geològic i Miner, entre d'altres. "Ja van dir que no traguessin el gas perquè hi havia perill. Que els terratrèmols eren conseqüència d'injectar gas, ja ho sabíem. No feien falta més informes. Que els d'aquí són més rucs que els americans? Ara tenim un informe de 86 fulles en anglès. Abans el teníem en castellà. Deu donar prestigi però han dit el mateix que havien dit aquí: que tallin i que ho deixin com està tot", ha lamentat Montfort.

De fet, des de l'organització es recorda que el MIT certifica que la falla Amposta (que té més de 50 quilòmetres i s'estén fins a les costes de Vandellòs, on hi ha la central nuclear) ha quedat tocada i es podrien generar grans sismes, fins a nivell 7 a l'escala Richter. "No facin més estudis. Tallin, treguin-ho amb tot el compte del món i deixin el gas on està perquè podem tenir terratrèmols encara més grossos", ha proposat el portaveu de la plataforma.

Confiança en la justícia

Tot i que el govern espanyol ha intentat excusar l'exconcessionària, assegurant que no podia preveure aquell desenllaç, la Plataforma del Sénia segueix convençuda que Escal UGS és "culpable". "Que no ho podien saber? Efectivament. No van fer els estudis", ha insistit Evelio Montfort. El portaveu de l'entitat ha apuntat que en el procés judicial obert, que s'instrueix a Vinaròs, no haurien de valer "les excuses del govern espanyol". "La justícia els ha de fer pagar", ha defensat.

Mentrestant, la plataforma seguirà lluitant per reparar els perjudicis del fallit projecte Castor que ha deixat una mala herència a molts agricultors i particulars de la zona, com és el cas de molts propietaris als quals els han quedat una part dels seus terrenys en usdefruit per a Enagas sense haver ni cobrat cap indemnització.