Els Bombers tenen el peu al coll a l'incendi dels Ports. Després de cremar més de 24 hores, des d'aquest dilluns al migdia, aquest dimarts, quan faltaven pocs minuts per a les nou del vespre, ha arribat una de les primeres bones notícies. Els dos objectius marcats pels caps dels Bombers s'han pogut complir durant la tarda: aturar el foc a l'Ebre i protegir la serra de Cardó, un fet que, si no s'hagués pogut aconseguir, hauria generat un potencial de més de 20.000 hectàrees i, de manera paral·lela —i no menys important—, per la força de la marinada, evitar que l'incendi avancés cap a l'interior del Parc Natural dels Ports, empès per aquest vent de mar.

Amb els dos objectius complerts i amb la poca progressió de les flames durant la tarda, que només han guanyat poc més de 100 hectàrees més als Bombers, els especialistes en extinció confien que es podrà arribar a encerclar tot el perímetre, que ja ha superat una superfície de 3.200 hectàrees, i, per tant, poder-lo donar per estabilitzat a darrera hora d'aquesta nit o ja de cara a primera hora de dimecres. Sigui com sigui, les cares dels caps dels Bombers aquest vespre a Tortosa, on hi ha instal·lat el centre de comandament avançat, són molt diferents de les d'ahir quan va marxar el sol. El tràfec del cap d'Intervenció, l’inspector Joan Rovira, amunt i avall, en contacte amb els Mossos, per desplegar-se en zones on estaven arribant les flames, era un poema.

El mestral havia capgirat els plans que havien fet, com havien previst, però les ratxes de vent van ser molt més fortes del que s'esperaven, i això va fer patir, i molt. Durant la nit, per l'excepcionalitat dels fets, fins i tot, el cap del cos, David Borrell, va assumir la direcció de l'incendi, en elevar el nivell de comandament de l'emergència. Per evitar que torni a passar el mateix, tot i que l'escenari ara, amb marinada, és molt diferent, els Bombers han preferit seguir treballant tota la nit amb el mateix dispositiu —sense els mitjans aeris— i anar-lo tancant amb seguretat. Està previst que el vent humit segueixi i que demà, fins i tot, hi hagi una tempesta litoral, que ben segur ajudarà els Bombers a acabar la feina.


Una feina que durarà dies

Una feina, però, la de fons, d'extingir les flames, que serà molt llarga, apunten, per la complexitat del terreny, tot i que es podrà anar revertint la situació i retirar efectius. Durant aquesta tarda han treballat més de 420 efectius dels Bombers de la Generalitat, més dels que hi ha, en un dia normal, a tot el país. El cos ha cridat a files tots els agents que estiguessin lliures de servei per sumar-se a les tasques d'extinció d'aquest incendi i dels que poguessin sortir. Justament, a mitja tarda, s'ha declarat un incendi a l'Anoia, que ha obligat també a moure efectius cap al centre del Principat. L'objectiu, ha explicat el sotscap dels Bombers, l’inspector Boya, era evitar que l'incendi es convertís en un gran incendi. Deixar avançar el de l'Ebre, que ja estava en bona via, però descartar tenir, demà, dos grans incendis. L'estratègia que ahir va fallar —esperaven que no passés la C-12, a Xerta—, avui ha funcionat.

Els confinaments i els talls de carretera ordenats durant tot el dia es mantindran durant les properes hores, segur, fins demà al matí. El perill i el fum han desaparegut ja gairebé de tots els pobles, sobretot els que toquen més a l'Ebre, on ahir al vespre no es veia res i els veïns van arribar a patir per les seves cases, com Aldover, on les flames van arribar a tocar les cases, o a Xerta, on el foc va quedar a un metre de la gasolinera del poble. Els Mossos segueixen desplegats per controlar les entrades i sortides dels pobles i evitar, sobretot, desplaçaments innecessaris cap a la zona del foc, un moviment de vehicles que podria causar problemes als Bombers.

incendi ebre grs
Els Bombers han aconseguit assolir els dos objectius que tenien. / GRS

Aquest dimecres seguiran les tasques, també si cal amb mitjans aeris, i es mantindrà també el dispositiu d'efectius d'extinció per terra, amb línies d'aigua i també amb treballs manuals: els del GRAF dels Bombers catalans, i de la BRIF, del Ministeri espanyol, i també els 200 efectius de la UME de l'exèrcit espanyol, desplegats des de Saragossa i València, en dues unitats tàctiques.

Sense ADF

Qui demà tampoc participarà en l'extinció de l'incendi dels Ports seran els voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que estan molestos amb els Bombers de la Generalitat per no haver comptat amb ells per haver-se desplegat, amb la força territorial que tenen, per fer front a l'incendi. Només han treballat una vintena de voluntaris, de les ADF dels municipis afectats, que s'han autoactivat i han treballat, amb bombes d'aigua i treballs manuals, a les zones més complicades dels seus pobles. Cap font oficial ha volgut respondre als motius pels quals no s'ha demanat la col·laboració de les ADF.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!