La llei trans va tornar a sortir a escena la setmana passada perquè es va conèixer que d'ençà que va entrar en vigor la nova llei —el març del 2023— 37 membres de l'exèrcit espanyol, Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la policia local de Ceuta amb edats compreses entre els 40 i 50 anys, han canviat de sexe, però mantenen el seu nom. Al llarg de tota la setmana van aparèixer a diversos programes de televisió homes trans que explicaven els motius pels quals havien pres la decisió. Algunes d'aquestes intervencions va provocar la indignació de molta gent. Ara, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (Felgtbi+) ha sortit al pas i aquest dilluns ha demanat a la Fiscalia que actuï amb contundència i rigor contra els fraus de llei, davant "la vergonyosa desfilada" de persones que "se'n burlen" fent-se passar per persones trans "de manera grotesca".

Responsabilitat als mitjans

La Felgtbi+ ha demanat als mitjans de comunicació actuar amb responsabilitat i que no donin protagonisme i promoció a gent que només té la intenció de "mofar-se de les persones trans" a través del frau de llei. La presidenta de la Felgtbi+, Uge Sangil, ha advertit que donar protagonisme públic a possibles fraus de llei només serveix per generar un efecte crida a altres persones que només busquin aparèixer als mitjans per desacreditar la legislació actual i humiliar les persones trans, burlar-se i riure's de la seva realitat, exposant-les a patir més violències.

"Afortunadament, la llei té prou mecanismes per identificar i perseguir els fraus a posteriori i és senzill detectar-los. Per això, sol·licitem que s'investiguin amb diligència, rigor i contundència aquests casos, ja que, tots els indicis apunten al fet que la intenció real d'aquestes persones és qüestionar la llei i assenyalar les persones trans, més que fer un canvi de gènere real", ha assenyalat. En aquest sentit, ha denunciat que la intenció d'aconseguir protagonisme mediàtic amb discursos i afirmacions sobre la identitat o orientació sexual mancades de sentit, la intenció d'utilitzar la llei per a un presumpte benefici legal que no els pertoca, no haver canviat de nom, el fet de no utilitzar pronoms del gènere que asseguren tenir, o buscar incomodar la ciutadania, especialment a les dones "són elements, tots plegats, indiciaris de frau de llei".

Un dels casos que ha tornat a sortir a escena durant aquesta setmana ha estat el d'un home que es va canviar de sexe per evitar ser jutjat per violència de gènere. El processat estava acusat d'assetjament contra la seva exdona i d'infringir una ordre d'allunyament a més d'altres causes obertes per violència de gènere. Sobre aquesta mena de pràctiques, Sangil ha recordat que el canvi de sexe registrat no permet eludir una condemna per violència de gènere, tal com recull la Llei LGTBI+ a l'article 46: el delicte es jutja sobre la base del sexe legal que tenia quan la persona va cometre el fet delictiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!