Periodistes catalans i bascos s'han solidaritzat amb els del Gara després que el rotatiu sortís ahir dijous amb una esquela a la seva portada.

El diari basc denunciava així l'anunci del preacord que s'ha arribat amb la Seguretat Social per pagar el deute que arrossegava el diari Egin, tancat fa 21 anys per ordre del jutge de l'Audiència Nacional. 

El grup de periodistes ha publicat avui un comunicat que titulen "preocupats pel cas Gara", a través del qual volen solidaritzar-se amb els seus companys i companyes del diari. "Volem donar suport a la llibertat de premsa i la pluralitat", asseguren al text. Consideren que "els i les periodistes tenim suficients problemes presents i reptes futurs com per a haver d'estar preocupats per fantasmes del passat".

En la missiva, el grup de periodistes subratlla que "el que no hauria de ser objecte de preocupació en ple 2019 és el risc de fallida d'un periòdic com a conseqüència d'una persecució judicial que s'ha allargat durant dues dècades.

3 milions d'euros

Egin va ser tancat de manera il·legal en 1998, segons ho va reconèixer anys després fins al Tribunal Suprem. Consideren que endossar ara el seu deute amb la Seguretat Social a GARA és absurd i castiga injustificadament a aquest mitjà i als seus treballadors.

El deute li va ser endossat a Gara per l'Audiència Nacional en declarar aquest rotatiu com a "successor" de Egin, l'històric diari afí a l'esquerra radical basca, clausurat per Garzón el 1998 per la seva presumpta relació amb l'entramat d'ETA. El 2009, els tribunals van resoldre a favor dels recursos contra el tancament, però ja no va ser possible reobrir ni el diari ni l'emissora associada Egin Irratia, també clausurada per Garzón.

Les condicions del conveni de creditors a què se sotmetrà Gara són "molt dures", en paraules del seu director, Iñaki Soto, ja que el diari haurà de pagar mig milió d'euros cada sis mesos "durant els propers anys", de manera que, quan finalitzi el procés, l'import abonat superarà els 3 milions d'euros.