Els mòbils que cada dia portem a la nostra butxaca són una finestra a la nostra privacitat. Això ja se sap i és un dels molts debats que protagonitzen les noves tecnologies en aquest principi de segle. Però normalment la polèmica se centra en els adults. El cas és que una de cada cinc aplicacions infantils podria recopilar dades de menors il·legalment. Així ho acredita l’estudi "Won’t Somebody Think of the Children?" Examining COPPA Compliance at Scale, que assegura que el 57% de les Apps infantils gratuïtes més populars dels Estats Units vulnera la privacitat dels més petits; i que el 19% de les aplicacions dissenyades per a nens analitzades durant l’estudi recopila identificadors o altra informació d’identificació personal a través de tercers sense ajustar-se als mecanismes de protecció exigits per la normativa.

“No té per què haver-hi una mala intenció al darrere, però és potencialment una invasió de la nostra privacitat perquè hi ha empreses que no tenen cap necessitat de tenir aquesta informació”, assenyala en declaracions a ElNacional.cat César Córcoles, professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). “Pot haver-hi algú que tingui un mapa que li permeti saber quin recorregut ha fet el teu fill durant la darrera setmana”, afegeix.

Córcoles assenyala que aquesta vulneració de la privacitat es tradueix, normalment, en un abús de recopilació d’informació sobre geolocalització. Però pot anar molt més enllà. Algunes aplicacions, per exemple, podrien arribar a saber sense cap mena de necessitat si un menor “ha fet cerques relacionades en fer una transició de gènere o canviar la seva religió”. O fins i tot tenir accés a la teva biblioteca de fotos. I això, segons què s’hi emmagatzemi, pot convertir-se en un problema gros.

Per què és perillós?

Per què s’hauria de preocupar un pare o una mare que aquestes aplicacions recopilin dades si no s’acaben venent a tercers? Córcoles afirma en la seva conversa amb aquest diari que la majoria de vegades aquesta recopilació il·lícita de dades no es fa amb mala intenció perquè la voluntat és tenir informació de diagnòstic per saber si funciona bé l’aplicació. Però el desconeixement o la falta de mala intenció no eximeixen a ningú del compliment de la llei.

Córcoles, que és director del màster de Desenvolupament de Llocs i Aplicacions Web de la UOC, posa damunt la taula un exemple de com la recopilació innocent de dades pot conduir a conseqüències desastroses: amb la prohibició de l’avortament als Estats Units, ha sorgit la por entre els nordamericans que la justícia obligui les empreses responsables d’Apps que monitoritzen la menstruació a entregar informació sobre les dones que utilitzen l’aplicació, i perseguir aquelles que mostrin evidències d’haver interromput un embaràs.

Prevencions

Si la prioritat més absoluta dels pares és la privacitat dels seus fills, és millor comprar un iPhone que no pas un telèfon intel·ligent que utilitza Android. “Apple no ven les dades dels seus usuaris, i això fa que faci una aposta més gran per a la privacitat i que hagi millorat molt més que Google en aquest aspecte”, assenyala Córcoles a ElNacional.cat. Existeixen sistemes operatius alternatius a aquests dos monstres del programari de mòbils, però aquest expert en informàtica no els recomana. “Es tracta que la criatura no et tiri el telèfon pel cap; són complicats d’aconseguir i acostumen a tenir problemes d’usabilitat”, apunta.

Els mòbils escolten els nostres infants?

Els mòbils no escolten ni adults ni infants. A molta gent li ha passat que ha tingut una conversa fent una cervesa amb un amic en la qual han xerrat sobre calçat esportiu -per posar un exemple- i en arribar a casa obre Instagram i l’App no fa res més que mostrar-li publicitat sobre aquest tipus de producte. Segons Córcoles, això no es deu als nostres micròfons. “No fa falta que ens escoltin”, assegura.

El professor de la UOC insisteix en la geolocalització, i explica que les Apps saben amb qui quedem i durant quanta estona; i això fa que a l’usuari A li apareguin anuncis que el dia anterior va consumir l’usuari B. Segons Córcoles, aquesta vulneració de la nostra intimitat empitjorarà encara més en un futur, amb l’arribada dels metaversos. “Encara s’ha de veure si la gran porció del pastís se l’endurà Facebook; però en tot cas el que aconseguiran serà saber què estàs mirant”, sentencia.