Les contencions mecàniques, la supressió de la mobilitat d’una persona, són una realitat a les presons catalanes que fa temps que estan sota la lupa de les entitats de drets humans. El Departament de Justícia teòricament també ho supervisa i vol tendir a una política de contencions zero. Però, a l’hora de la pràctica, aquestes entitats denuncien com es continuen produint, sense que hi hagi cap mena de fre. També ho veuen així la CUP i els comuns, que aquest dijous han sotmès a debat en comissió al Parlament la creació d’un grup de treball per a abordar-ho en profunditat. Només ERC s’hi ha sumat i la iniciativa ha topat contra el mur del PSC, Junts per Catalunya, Ciutadans i l’extrema dreta de Vox.

La proposta de resolució de la CUP i els comuns només buscava crear “un grup de treball sobre l’aplicació dels mitjans de contenció mecànica als centres penitenciaris” de Catalunya. En aquest sentit, la diputada cupaire Montse Vinyets ha recordat com, malgrat les circulars del Departament de Justícia, es continuen produint: 352 contencions entre el maig i el desembre del 2021. Vinyets ha denunciat que és una tècnica amb “afectacions a la integritat física i moral” i que fins i tot pot ocasionar la mort. Per això ha defensat que ha de ser objecte d’un “escrutini exhaustiu i molt rigorós”. En la mateixa línia, Jordi Jordan, dels comuns, ha sostingut que cal un “procés de participació real” per a poder “avaluar si aquesta circular és el que necessita el nostre sistema penitenciari”. Però només han aconseguit el suport d’ERC, insuficient per a tirar-ho endavant.

El grup de treball ha estat tombat amb sis vots a favor i deu en contra, els del PSC, Junts per Catalunya, Ciutadans i l’extrema dreta de Vox. Rubén Viñuales Elías (PSC) ha defensat la necessitat de les contencions i ha negat que a les presons catalans es vulnerin drets fonamentals, més enllà d’algun “episodi” que es persegueix i sanciona. Joaquim Jubert (Junts) ha defensat que ja es prenen les mesures necessàries amb un “protocol clar i concís que dona seguretat”. Matías Alonso (Ciutadans) ha agraït la feina diària dels funcionaris de presons, “sempre en el marc democràtic, sovint en condicions de precarietat” i ha carregat contra una suposada “criminalització del col·lectiu”. I el diputat Sergio Macián, de l’extrema dreta de Vox, s’ha encarat amb els representants de les entitats de drets humans.

De fet, els assistents entre el públic han interromput alguna intervenció amb queixes. El president de la comissió de Justícia, el republicà Jordi Orobitg, els ha hagut de demanar que no interrompin els diputats en dues ocasions. Ha advertit que, si no deixaven de fer-ho, els hauria de desallotjar. Finalment no ha estat necessari arribar a aquest extrem