El Papa ha passat revista als bisbes espanyols, que han afirmat que no hi ha hagut esbroncada pels abusos. Després d'una reunió de dues hores al Vaticà aquest dimarts, el president de la Conferència Episcopal Espanyola i cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha assegurat que "ha estat un diàleg cordial i no una estirada d'orelles". "No s'ha tractat específicament el tema dels abusos, no ha sortit", ha afegit el president de la subcomissió del clero de la Conferència Episcopal i bisbe auxiliar de Madrid, Jesús Vidal.

La reunió havia suscitat un gran interès, ja que s'ha produït just un mes després de l'informe del Defensor del Poble, Ángel Gabilono, que estima que uns 445.000 espanyols han patit abusos en l'àmbit de l'Església espanyola. Omella va negar les xifres, però això no va evitar que el papa Francesc convoqués de manera extraordinària tota la Conferència Episcopal Espanyola pocs dies després de la publicació del document. Això sí, l'excusa de la convocatòria era tractar la inspecció realitzada per dos bisbes enviats des de Roma als seminaris espanyols. I així sembla que ha estat.

Dues hores per parlar només dels seminaris

Durant les dures hores que ha durat la reunió, el pontífex només hauria tractat amb els bisbes espanyols la situació dels seminaris a Espanya. És a dir, que no s'hi haurien abordat específicament els abusos sexuals a menors en el si de l'Església espanyola ni hi hauria hagut cap retret en aquesta matèria als prelats. En una roda de premsa al Col·legi Espanyol de Roma, Omella ha insistit que el Papa no els volia donar "una estirada d'orelles". "Us costa d'entendre, però creieu-me. Els nois a l'escola deien: Por Jesusito que te digo la verdad. És que no hi havia una altra cosa. Ha estat així, i ja està. I clar, dius: i per això ens ha cridat? Doncs sí", ha subratllat, tot afegint que no pot obligar ningú a creure'l i que no menteix. A més, ha explicat que a la trobada tampoc s'ha abordat la situació política espanyola.

Preguntat per si no els ha sorprès que se'ls convoqui a Roma només per parlar dels seminaris, Omella ha reconegut que es podria haver fet una videoconferència, però que és "avorridíssim". El missatge és clar: la trobada ha estat centrada en les conclusions de la visita als seminaris espanyols realitzada per Roma el curs passat. Es tracta de 86 seminaris d'arreu de l'Estat, dels quals 40 acullen els seus propis seminaristes i 15 són del camí neocatecumenal amb una "complexa realitat".

Papa Francesc, Bisbes espanyols, foto familia / Europa Press
El papa Francesc, amb els bisbes espanyols al Vaticà / Europa Press

Així, els bisbes espanyols haurien tractat amb el papa Francesc temes com la formació en els seminaris, l'experiència pastoral dels seminaristes, la formació o la importància de les diverses dimensions de la formació (pastoral, espiritual, teològica i humana). "La Santa Seu vol començar aquest procés de plans de formació amb nosaltres", ha assenyalat Vidal, que ha afegit que s'ha tractat la forma de formar els joves en una societat de "canvis vertiginosos". També s'hauria parlat de la baixa natalitat i de l'acollida dels seminaristes estrangers a Espanya, ha apuntat Omella.

Hi havia dubtes sobre qui presidiria la trobada, però finalment l'ha presidit el Papa, malgrat la "inflamació pulmonar" que ha patit els últims dies. Omella ha assegurat que presentava una bona impressió: "Ha estat dues hores i escaig i no ha tossit ni una vegada. Aquest home està més sa que nosaltres, que algú tossia", ha ironitzat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!