La primera missa de l'any del papa Francesc ha tingut lloc a la basílica vaticana en solemnitat de santa Maria, mare de Déu. En aquest context el pontífex ha aprofitat l'ocasió per denunciar les violències masclistes i reivindicar el paper de la dona en si de l'Església, que durant anys ha estat menys tingut. "Quanta violència hi ha contra les dones", ha lamentat i ha exclamat: "Prou, ferir una dona és ultratjar Déu, que va prendre la humanitat d'una dona, no d'un àngel, sinó directament d'una dona". 

El Papa també ha remarcat que "l'Església és mare, és dona. Per això, des d'aquesta resposta es pot trobar el lloc de la dona a l'Església". La figura de la verge Maria ha estat central en la seva primera homilia del 2022, a través de la qual ha articulat el seu discurs i la seva denúncia de les violències masclistes que pateixen les dones. 

El pontífex ha convidat a tenir "aquesta mirada inclusiva, que supera les tensions conservant i meditant al cor, és la mirada de les mares". "És la mirada amb què moltes mares abracen les situacions dels fills. És una mirada concreta, que no es desanima, que no es paralitza davant els problemes, sinó que els col·loca en un horitzó més ampli. Venen a la ment les cares de les mares que assisteixen el fill malalt o en dificultat", ha incidit.

Reivindicant la figura de la 'mare'

La missa ha versat sobre la figura de Maria, en especial de la seva figura com a mare. La 'mare' com l'expressió de la bondat i la compressió. "Les mares, les dones, no miren el món per explotar-lo, sinó perquè tingui vida. Mirant amb el cor, aconsegueixen mantenir units els somnis i el que és concret, evitant les desviacions del pragmatisme asèptic i de l'abstracció. I mentre les mares donen la vida i les dones conserven el món, treballem tots per promoure les mares i protegir les dones", ha afirmat.

Més advertències del Papa

El papa Francesc acostuma a assenyalar sense complexos aquells fets que considera intolerables. Un estil bastant diferent del dels seus predecessors. Fa pocs dies va tornar a posicionar-se aprofitant el seu missatge nadalenc. "Ens hem habituat que les immenses tragèdies es passin per alt" i "correm el risc de no escoltar els crits de dolor i desesperació de molts dels nostres germans i germanes", va lamentar. 

Aquest missatge va arribar pocs dies després que visités l'illa de Lesbos, epicentre de la mala gestió de les vides de les persones refugiades a les portes d'Europa. Allà el papa va tornar a denunciar el tractament que reben els refugiats.

 

Imatge principal: El papa Francesc durant la primera missa de l'any 2022 / Europa Press