La sequera continuada que està vivint a Catalunya està deixant dades sense precedents. Les reserves dels embassaments de les conques internes del país ja estan al 21,06% de la seva capacitat, una xifra que no s'assolia des del març de 2008. Tanmateix, encara queda una fita més llunyana, la del 1990, quan el pantà de Sau —que actualment està al 16%— va arribar a estar per sota del 6%. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no té registres on els pantans catalans estiguessin de mitjana més baixos que ara. Les conques internes són tots els rius que no desemboquen a l'Ebre abans d'arribar el mar. El 90% de la població que viu a la franja de la costa en depèn d'aquesta aigua.

Aquests embassaments, que proveeixen l'àrea metropolitana de Barcelona i la gran majoria de la població catalana, estan per sobre del 21%, sense previsió de pluges els pròxims dies, però el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha incidit que la situació és diferent de la del 2008. En una entrevista el passat dijous a TV3, va detallar que el 2008 "vam arribar al 21% en 18 mesos i ara ha estat en 36 mesos —de sequera—; gràcies al pla de sequera i a les mesures quirúrgiques de fa dos anys, la baixada ha estat molt més lenta". 

Situació d'emergència als embassaments de Catalunya

Fa gairebé un mes, el Govern de la Generalitat va declarar la situació d'emergència a l'embassament Darnius Boadella, que es troba al 17% de la seva capacitat, i als 12 municipis que en depenen d'ella. L'ACA ha proposat declarar l’estat d’emergència, tal com determina el Pla de Sequera, amb l’objectiu d’evitar que els municipis que depenen de l’embassament tinguin problemes d’abastament. En total, són 149.000 habitants els que estaran en la fase d’emergència (123.080 de Darnius Boadella, 24.399 del Fluvià Muga i 1.692 de Riudecanyes).

Amb l'entrada en emergència, s'ha fixat una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Pel que fa a la resta d’usos, en l’escenari d’emergència se suprimeix el reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos), s’ha de reduir un 25% els consums d’aigua dels usuaris industrials, i reduir el consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg). Cal tenir en compte, no obstant això, que ja ha finalitzat la campanya de reg a l’àmbit de la Muga, amb una reducció del 85% del consum respecte un any normal.

Sancions per no respectar les normes en sequera

El Govern de la Generalitat ha interposat fins a una trentena de multes a ajuntaments de tota Catalunya per incomplir el pla de sequera. Segons ha avançat RAC1 aquest dilluns, es tracta de municipis que o bé no han presentat dades de consum, o que no han aprovat encara els plans d'emergència per reduir la despesa d'aigua. Pel que fa a les sancions per gastar massa aigua es troben en una fase inicial del procés. En total, hi ha 16 municipis que fa 1 any que no presenten dades sobre el consum d'aigua, malgrat que tenen obligació de fer-ho. Aquests són els que ja han rebut una multa per part de l'ACA. Les multes a les quals s'enfronten són de sobre els 1.000 euros, malgrat que poden variar en funció de la situació en la qual es troba el municipi, si està en fase d'alerta, excepcionalitat o emergència.

Paral·lelament, l'ACA també ha enviat requeriments per excés de consum d'aigua a 170 municipis i 41 indústries de tota Catalunya. El director de l'ens va detallar que, per primer cop, aquestes notificacions inclouen un avís sobre la possibilitat d'incoar un expedient de sanció. Les accions s'han fet arribar després de l'estiu, un cop finalitzada la moratòria que va aprovar el Parlament sobre aquestes penalitzacions. A banda, va reiterar que la previsió, si no plou abans, és que el mes de desembre s'entri en situació d'emergència. En aquest sentit, ha assegurat que "no es pot descartar cap actuació, ni portar vaixells amb aigua com el 2008".