El País Valencià ha realitzat aquest dilluns el primer transport experimental de material sanitari amb dron fet a Espanya dins de l'entorn urbà i el segon a Europa --després de Polònia-. Es tracta de l'enviament de diversos productes sanitaris realitzat des de Fira València fins a l'hospital Arnau de Vilanova, un trajecte que s'ha dut a terme en uns tres minuts.

Aquest projecte, impulsat pel govern valencià i realitzat per la Universitat Politècnica de València (UPV) en col·laboració amb diverses institucions i empreses, és una de les iniciatives seleccionades pel Sistema Valencià de la Innovació llançada el març de 2020 per impulsar propostes "noves" en la lluita contra la Covid-19.

El vol entre Fira València i l'hospital Arnau de Vilanova, en el qual s'ha traslladat un equip|joc de primera intervenció Covid amb una màscara, guants, ulleres, bussejador i un test ràpid. En total s'han fet tres viatges i per possibilitar-los s'ha establert un Lloc de Comandament Avançat (PMA), gestionat i coordinat per l'Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències en col·laboració amb l'UPV.

El segon dels vols ha transportat des de l'hospital comarcal Francesc de Borja de Gandia (València) fins al centre de salut El Grau i la residència de més Solimar Daimús amb diferent material sanitari i mostres biològiques, mentre que amb l'altre s'ha emportat equipament des de l'aeròdrom de Set Aigües (València) a diferents zones rurals de l'entorn.

Puig presideix l'acte

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit l'acte convocat per realitzar el vol des de Fira València juntament amb les conselleres d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la de Sanitat, Ana Barceló, i Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la delegada del Govern, Glòria Calciner. Així mateix, han assistit el rector de l'UPV, Francisco Mora; el director general de Fira València, Enrique Soto, i representants d'emergències i cossos policials entre d'altres.

Puig ha afirmat que el País Valencià aquest a l'avantguarda en el transport de material sanitari i d'emergències, medicines o mostres de laboratori amb drons i ha afirmat que aquesta és una proposta "fonamental per al present" que obre "una dimensió extraordinària per a tota la logística", mentre ha ressaltat les iniciatives que es posin en marxa generar "una capacitat més gran de resposta davant de les emergències".

En aquesta línia, ha valora l'aplicació de "tota la capacitat" dels drons en favor d'aquest objectiu i del de "donar seguretat i servei a la ciutadania". El responsable autonòmic ha agraït a la Conselleria d'Innovació la seva aposta per "avançar en projectes" com aquest "molt madurs" després d'anys de feina i ha apuntat que l'UPV "representa una vegada més aquesta nova frontera en la investigació".

Al seu torn, Ximo Puig ha estimat "fonamental la unió i la cooperació entre empreses, universitats i Generalitat", ha manifestat que proves com la d'aquest dilluns ajudar a ser "més àgils, ràpids i eficients" davant de les necessitats i ha indicat que els drons ofereixen "un espai absolutament impressionant" per a això. A més, ha destacat que hi hagi "empreses valencianes avantguardistes" implicades en aquesta experiència.

En aquest projecte, en el qual han intervingut més de cent persones de vint institucions i empreses, posa a l'abast del sistema sanitari una nova manera de transport que permet resoldre necessitats logístiques de "forma ràpida i fiable".