Els pagesos, en peu de guerra des de fa mesos per la crisi estructural que pateix el camp, tallaran totes les fronteres amb França el pròxim 3 de juny, en una protesta que qualifiquen d'"històrica" i "sense precedents". Els talls, que compten amb el suport d'una quinzena d'associacions agràries de Catalunya i també d'arreu d'Espanya, es faran a banda i banda de la frontera per part d'agricultors de tots dos estats, francès i espanyol, des d'Irun (Navarra) fins a la Jonquera (l'Alt Empordà, Catalunya), en diversos punts, com el Pertús (l'Alt Empordà) o el Coll d'Ares (entre el Ripollès i la Catalunya Nord). 

El portaveu de Revolta Pagesa, Arnau Rubio, ha explicat en declaracions als mitjans aquest dimecres que l'objectiu és pressionar de cara a les eleccions europees del pròxim 9 de juny per aconseguir una "major seguretat alimentària" a través de les anomenades "clàusules mirall" (l'exigència que tot producte que s'importi de fora de la UE tingui la condició d'haver estat sotmès a les mateixes normes de producció que tenen ells), lleis de preferència al producte local i que s'eliminin els impostos a l'energia que s'apliquen als productors agraris, "tal com tenengaudeixen altres sectors". Rubio ha argumentat que han decidit impulsar "accions conjuntes i crear un bloc unitari en defensa del sector" davant les autoritats espanyoles, franceses i europees, a les quals han acusat d'immobilisme i manca de compromís i implicació.

Estan cridats a participar-hi agricultors i ramaders de Catalunya, de tota Espanya i de França, que assistiran a la protesta en autocar, així com associacions, cooperatives, sindicats, empreses i consumidors que vulguin afegir-s'hi. Els manifestants, afirmen els impulsors, tenen permís per interrompre la circulació durant 24 hores, i ho faran el pròxim dilluns 3 de juny a partir de les 10.00 h. Rubio s'ha mostrat favorable al diàleg "constructiu", si bé ha advertit que la mobilització ja està convocada i que no s'aturarà "fins a aconseguir les reivindicacions".

S'hi adhereixen una vintena d'associacions d'arreu de Catalunya, Espanya i França

En una reunió a Navarra, les entitats convocants han acordat exigir "clàusules mirall" per a aquells productes que entren a Europa, així com establir lleis de preferència de productes locals. També eliminar els impostos a l'energia utilitzada pels productors agraris "tal com tenen altres sectors". Signen el comunicat posterior a la compareixença les associacions Ataca (Treviño i Àlaba), Aega (Aragó), Revolta Pagesa (Catalunya), Bagea (Guipúscoa), Sepricas (Castelló), Plataforma 6f Navarra (Navarra) i Magin (Sòria). També Semilla y Belarra (Navarra), Aguirdidu (Burgos), Asociación de Agricultores y Ganaderos Libres (Zamora), Aliv (País Valencià), Decaleon (Lleó), Sepriman (Castella-la Manxa), Agrygal (Castella-la Manxa), Adecgu (Guadalajara), Adeccu (Conca) i el Moviment Independent Francès.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!