Els pagesos de l'Alt Empordà han portat la protesta a casa del conseller David Mascort, a Vilablareix (Gironès). Després de no haver-se pogut reunir ni dimarts ni aquest dimecres amb el titular d'Acció Climàtica, agricultors del tall de l'AP-7 i l'N-II a Pontós han agafat uns quants tractors i s'han desplaçat aquest vespre fins a la residència del conseller. Agents dels Mossos d'Esquadra han protegit la zona per evitar que els pagesos puguin apropar-se més del compte fins a casa seva. L'ARRO també s'hi ha mobilitzat.

🔴 Els pagesos mantenen els talls, DIRECTE | Carreteres tallades avui, última hora

A casa del conseller s'hi han apropat sis tractors i prop d'una vintena de persones. Els pagesos es mantenen tranquils fora del cordó policial dels Mossos, amb la llum dels tractors apuntant en direcció a la residència de Mascort. El tall "indefinit" a Pontós es manté intacte, fent pressió per reunir-se amb el titular d'Acció Climàtica. Amb tot, Mascort ha cedit i ha suspès un acte previst aquest dijous a Xerta (Baix Ebre) per reunir-se amb representants de Plataforma Pagesa. La trobada tindrà lloc a les onze del matí i també s'ha convocat representants de les organitzacions agràries que participen en la Taula Agrària. Segons el Govern, totes les parts han accedit a compartir aquest espai de treball.

 

Tall indefinit a Pontós

El portaveu de la plataforma Revolta Pagesa, Martí Planas, ha anunciat aquest dimecres que han convertit la protesta del tall de l'AP-7 a Pontós en "indefinida". Planas ha assegurat que les mobilitzacions a l'Alt Empordà (també a l'N-II) es mantindran fins que no hi hagi "moviments" o "les coses clares" per part de la Conselleria d'Acció Climàtica —amb qui aquest dimecres han mantingut contactes, sense èxit—. El portaveu ha denunciat que el que els han ofert és "una broma" i s'ha sumat a les reivindicacions del col·lectiu a escala nacional: el canvi de nom al departament (d'Acció Climàtica a Agricultura) i les dimissions o destitucions tant del director de l'ACA, Samuel Reyes, com del seu número 2, Jordi Molist.

Els talls de l'AP-7 i l'N-II a Pontós van començar dimarts cap a dos quarts d'una de la matinada i ara es mantindran fins que no s'atenguin les demandes dels pagesos, que fins i tot han amenaçat amb "tirar a terra el pont" si no es reuneixen aquest dijous amb Mascort. El sector ha demanat aquest matí una reunió urgent amb el conseller Mascort, que no s'ha produït. Tampoc es va produir dimarts, de manera que els agricultors van decidir mantenir els talls a Pontós, a Soses i al Coll d'Ares davant la plantada. Fonts del departament han justificat l'absència del titular d'Acció Climàtica per motius personals i familiars. 

Més talls indefinits

Aquest dimecres, pagesos de la Catalunya Nord i Occitània s'han unit al tall de Pontós. Els agricultors catalans i nord-catalans han llegit un manifest conjunt i, després de dinar, han decidit que la protesta seria indefinida. Volen que s'atenguin les demandes que fa el col·lectiu, motiu pel qual no es mouran fins que això no passi. Per mantenir el bloqueig, ja han anunciat que faran torns i s'organitzaran. "Tenim ganes de marxar, però també de quedar-nos", ha assegurat Planas.

Revolta Pagesa ha anunciat que també es mantindran "de manera indefinida" els talls a l'AP-2 a Soses (Segrià) i a l'A-2 a Tàrrega; així com a la C-14 a Bassella (Alt Urgell), a l'N-260 a les Bordes, al Pont de Suert (Alta Ribagorça), a l'N-152 a Puigcerdà (Cerdanya) i a la C-38 al Coll d'Ares (Ripollès). En el tercer dia de mobilitzacions, els agricultors han decidit en les diverses assemblees mantenir les protestes i n'hi haurà que tornaran a passar la nit a les carreteres. Aquest dijous al matí, a més, hi ha talls convocats a Alfarràs i a Almacelles, ambdues a la comarca del Segrià. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!