La Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional ha revisat la condemna per enaltiment del terrorisme i injúries i calúmnies contra la Corona i Institucions de l'Estat que li havien imposat al raper Pablo Hasél. Inicialment, havia estat condemnat a complir una pena de 2 anys i un dia de presó i ara l'hi han rebaixat a nou mesos i un dia. Aquest fet evitaria que anés a la presó per aquesta causa en no superar els 2 anys, si bé té pendent una altra de dos anys de presó pel mateix delicte. Les dues sumades, sí que podrien fer que hagués de complir condemna.

Després de revisar el cas, els magistrats creuen que hi ha causes per les quals cal reduir la condemna i rebaixar la responsabilitat. De fet, un dels magistrats que va participar en la primera sentència ja va emetre un vot particular en què considerava que l'actuació de Hasél s'inscrivia en el dret a la llibertat d'expressió.

 

Entre els motius de la rebaixa, es troba que ETA i els Grapo, les dues organitzacions que apareixien en els tuits de Hasél, ja no estan en actiu. Per això, els jutges han aplicat el mínim que preveu el codi penal però li mantenen la condemna perquè els tuits "no encaixen dins la llibertat d'expressió, inclouen violència i banalitzen el terrorisme".

La pena ara rebaixada se suma a una altra condemna anterior també de dos anys de presó per enaltiment del terrorisme que li va ser imposada el 2014 i que tenia en suspens, després de ser ratificada pel Tribunal Suprem, perquè no tenia antecedents.