“Cada dia veiem com membres del col·lectiu segueixen patint atacs d’homofòbia; com alguns polítics volen treure’ns alguns dels drets que s’han aconseguit durant molts anys de lluita, o trobem exemples de gent que a la feina no és capaç de dir quina és la seva preferència sexual per por a ser rebutjat”. D’aquesta forma, defensa Ferran Poca, president del Comitè Organitzador Pride! BCN, de la necessitat de seguir celebrant i reivindicant el 28 de juny com a dia de l’Orgull LGTBIQ+.

LGTBIQ+ són les sigles que designen el col·lectiu lèsbic, gai, trans, bisexual, intersexual, queer i +, que representa qualsevol altre identitat

Barcelona es va convertir en un referent en la lluita dels drets LGTBIQ+ quan el 28 de juny de 1977, amb pancartes i proclames en defensa de la llibertat sexual i de gènere, prop de 4.000 persones van fer una marxa per la Rambla. La primera gran manifestació LGTBIQ+ que s’organitzava a l’estat i que quedaria marcada com a tal, a la història del moviment.

LGTBI   Unsplash (2)

Love is Love

Aquest pròxim 28 de juny, l’Ajuntament de Barcelona i el Pride! BCN han organitzat un acte commemoratiu on totes aquelles entitats socials que vetllen pels drets del col·lectiu a diari llegiran un manifest conjunt, coincidint amb aquesta data festiva i reivindicativa que se celebra des dels aldarulls de Stonewall de l’any 1969. Un acte que acabarà amb un concert des de l’Estadi Lluís Companys amb la presència d’artistes com Rigoberta Bandini, Hidrogenesse, Ricky Merino, Camela i Joan Colomo.   

Rigoberta Bandini i Camela protagonitzaran un concert a favor dels drets LGTBIQ+

Des de Pride! BCN s’ha decidit traslladar els esdeveniments principals al setembre, a l’espera que la vacunació augmenti al llarg dels pròxims mesos arribant a xifres d’immunitat de grup, segons declaracions en aquest mitjà del president del Comitè Organitzador del Pride! BCN. “Els dies 3 i 4 de setembre, s’intentarà fer un orgull el més semblant possible al què coneixem”, apunta Poca, que anuncia que es portarà a terme a l’avinguda Lluís Companys.

“A més, el dia 3 de setembre se celebrarà la manifestació que, per primer cop, passarà per la Gran Via de Barcelona i finalitzarà a Arc de Triomf”, i que promet uns dies d’actuacions musicals i de diferents propostes de la mà d’entitats socials que recolzen el col·lectiu.

El VIH protagonitza el lema d’enguany

El lema d’enguany és un reclam a favor de totes aquelles persones que viuen en primera persona el virus de la immunodeficiència humana. “Indetectable = Intransmissible, fa referència a les persones que són seropositives i que estan en tractament, per tant, són indetectables i tampoc poden transmetre la malaltia a altres persones”, detalla Poca, que afegeix com “aquest és el primer cop que es parla del VIH d’una forma tan positiva”.

Junts contra l’estigma del VIH

Actes 2021

La cultura també reivindica l’orgull LGTBIQ+

En el marc del dia de l’orgull LGTBIQ+, set institucions culturals que formen part del Grup de Treball de Museus Públics, ofereixen una programació especial d’activitats per celebrar i reivindicar l’orgull i l’alliberament LGTBIQ+.

Uns actes commemoratius, reivindicatius i festius, que serveixen per visualitzar la força d’un col·lectiu fort i valent, que acumula anys de repressió i patiment. De fet, en l'actualitat encara hi ha 72 països en què ser lesbiana, gai, trans o bisexual està penalitzat per llei, i en 6 d'ells, fins i tot està penalitzat amb la mort. Una situació que cal canviar perquè tothom pugui viure l'amor i les relacions lliures de prejudicis.