L'Open Arms s'obre a viatjar a algun port de les Illes Balears, si Itàlia i Espanya "posen els mitjans necessaris" per a garantir la seguretat i l'èxit. No obstant, l'ONG considera "completament incomprensible" que els dos governs hagin acordat que el vaixell de salvament hagi de desembarcar a les Balears, ja que "a 800 metres de les costes de Lampedusa, els estats europeus estan demanant a una petita ONG que afronti, després de 18 dies d'espera, mil milles més i tres dies de navegació, en condicions climàtiques adverses i amb 107 persones esgotades a bord".

L'Open Arms ha recordat que entre l'1 i el 10 d'agost van dur a terme tres operacions de rescat marítim diferents, salvant un total de 163 persones, entre les quals hi havia dues dones embarassades i 32 menors d'edat. Des del primer moment van demanar un port per desembarcar aquestes persones als estats més propers, Itàlia i Malta, com recorden que "exigeix el dret marítim internacional", però van rebre una resposta negativa.

Fins ara s'han dut a terme sis evacuacions mèdiques d'emergència. Afegeixen que han adoptat totes les mesures necessàries per garantir els drets de les persones que porten a bord, recorrent al Tribunal de Menors i la Fiscalia de Palerm, el TAR de Laci i el Fiscal d'Agrigent.

La Moncloa desmenteix que existeixi cap acord amb Itàlia

Des de la Moncloa, han desmentit que existeixi cap acord amb Itàlia. Segons confirmen des de l'executiu de Pedro Sánchez, l'ONG al·ludeix "de manera confusa" en el seu comunicat a aquest "suposat acord".

Han explicat des del govern espanyol que "l'únic que és cert és que han ofert a l'Open Arms poder dirigir-se al port espanyol que estigui més pròxim a la seva ruta i que l'executiu italià està incomplint la llei a l'impedir el desembarcament dels migrants a Lampedusa o qualsevol altre port proper".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat