L’augment de les temperatures globals no cessa i l’ONU alerta sobre la necessitat “urgent” de prendre mesures per frenar-les. Segons l’informe anual elaborat pel Programa de l'ONU pel Medi Ambient (PNUMA), amb seu a Nairobi, que s’ha publicat aquest dimarts sota el títol "Informe sobre la Bretxa d'Emissions" del 2023, les polítiques actuals dels països per reduir l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle són insuficients i aboquen la Terra a un augment de la temperatura global de 3 graus respecte a l'era preindustrial. Tot i les múltiples cimeres i acords, que sempre són no vinculants, i malgrat les promeses de la comunitat internacional, encara som ben lluny d'aconseguir els objectius de l'Acord de París (2015), que busca limitar la pujada de la temperatura a menys de 2 °C i, idealment, a 1,5.

L’informe d’enguany s’ha publicat tot just 10 dies abans del començament de la Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP28), que se celebrarà a Dubai. És el principal fòrum polític per abordar la crisi climàtica, però els precedents d'aquesta gran cimera no han acabat amb resultats palpables pel que fa a la reducció de les emissions, motiu pel qual l’augment de temperatures sembla gairebé imparable. L’informe d’enguany es titula "Rècord batut: les temperatures aconsegueixen nous màxims, però el món no aconsegueix reduir les emissions (de nou)", l'estudi compara les caigudes reals de gasos d'efecte d'hivernacle amb les que fan falta per combatre l'escalfament global.

L’organisme subratlla que es necessiten canvis a escala mundial per poder aconseguir reduccions del 28% i el 42% en els pronòstics d'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle d'aquí al 2030 per complir els objectius de limitar l’augment de les temperatures globals als 2 graus i 1,5 graus, respectivament. "No queda cap persona o economia al planeta que no es vegi afectada pel canvi climàtic, per la qual cosa hem de deixar d'establir rècords no desitjats en matèria d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, temperatures màximes globals i clima extrem", ha afirmat la directora executiva del PNUMA, Inger Andersen. Andersen ha advocat per "establir altres rècords: en reducció d'emissions, en transicions verdes i justes i en finançament climàtic".

Fins a principis d'octubre d'enguany, recorda l'ONU, es van registrar 86 dies amb temperatures superiors a 1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials. El setembre passat va ser el mes més calorós mai registrat, amb temperatures globals mitjanes que van resultar 1,8 graus superiors als nivells preindustrials. L'informe conclou que les emissions mundials de gasos d'efecte d'hivernacle han augmentat un 1,2% des del 2021 al 2022 per establir un nou rècord de 57,4 gigatones equivalents de diòxid de carboni.

Els països del G20 augmenten les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre els països que conformen el G20 (grup de països desenvolupats i emergents) va augmentar un 1,2% per cent durant l’any 2022. "Si els esforços de mitigació que impliquen les polítiques actuals continuen als nivells actuals, l'escalfament global només es limitarà a 3 graus per sobre dels nivells preindustrials aquest segle", va avisar el PNUMA, amb els números i l’informe a la mà, del qual s’extenuen conclusions preocupants. En aquest sentit, des de l’organisme insten els països que formen part del G20 i que, donat el seu desenvolupament econòmic i industrial disposen de més recursos, a fer esforços importants per reduir els nivells d’emissions.

L'informe considera que, si s'apliquen totes les mesures i les promeses de "zero emissions netes" de gasos d'efecte d'hivernacle a llarg termini, "limitar l'augment de temperatura a 2 graus seria possible". No obstant això, puntualitza que "les promeses de zero emissions netes no es consideren actualment creïbles", ja que "cap dels països del G20 està reduint les emissions a un ritme coherent amb els seus objectius de zero emissions netes". Fins i tot en l’”escenari més optimista", la probabilitat de limitar l'escalfament a 1,5 graus "és només del 14%". L'informe insta tots els països a efectuar transformacions per a un desenvolupament amb baixes emissions de carboni en tots els sectors de l'economia, amb focus en la transició energètica. Segons l'ONU, les nacions més capaces i responsables en matèria d'emissions (particularment els del G20) hauran de "prendre mesures més ambicioses i ràpides i aportar suport financer i tècnic als països en desenvolupament". Segons l’organisme, la cooperació entre estats desenvolupats i altres amb menys recursos serà clau per fer efectives les mesures que permetran frenar el ritme d’emissions.