L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprovat la revisió número 11 de la Classificació Estadística Internacional de Malalties i Problemes de Salut Connexos (CIE), que inclou el trastorn per ús de videojocs i que passa a ser considerat oficialment un trastorn degut a comportaments addictius.

Segons l'OMS, el trastorn per ús de videojocs el sofreixen totes aquelles persones que presenten "un patró de comportament de joc persistent o recurrent que pot ser en línia o fora de línia". Segons afirmen, per a poder confirmar el diagnòstic, aquest comportament ha de ser evident durant un període d'almenys dotze mesos, encara que assenyalen que aquest temps podria retallar-se si la persona presenta tots els símptomes, i si aquests són greus.

D'acord amb la descripció de la classificació del CIE recollida dins del trastorn degut a comportaments addictius, els símptomes es manifestarien, en primer lloc, per la "deterioració en el control sobre el joc", on s'inclou l'inici, la freqüència, la intensitat, la durada, la terminació i el context. També pel "increment de la prioritat donada al joc", que arriba a anteposar-se a "altres interessos i activitats de la vida diària". I un últim símptoma es refereix a la "continuació o increment del joc a pesar que tingui conseqüències negatives".

Assenyalen des de l'OMS que el patró de comportament és prou greu com per a doni lloc a una "deterioració significativa a nivell personal, familiar, social, educatiu, ocupacional o en altres àrees importants de funcionament".

D'altra banda, i dins dels problemes associats amb els comportaments de salut, també s'ha inclòs el trastorn per ús de jocs digitals en una mesura perillosa, que, asseguren, es tracta de "un patró d'ús de jocs digitals, ja sigui en línia o fora de línia, que augmenta considerablement el risc de conseqüències perjudicials per a la salut física o mental de la persona o d'altres persones en el seu entorn".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat