L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha cridat a la prudència davant de l'allau d'histerisme per la nova variant de la covid, l'òmicron. L'OMS assegura que encara no està clar que sigui més transmissible en comparació amb altres variants. També ha demanat no estigmatitzar Àfrica pel creixement de contagiats per òmicron i ha anunciat que s'estan duent a terme estudis epidemiològics per entendre si  els positius són a causa de la nova variant o d'altres factors.

L'organització ha explicat que encara no està clar si la infecció amb òmicron causa una malaltia més greu en comparació a les altres variants i demana calma amb l'augment de les taxes d'hospitalització a Sud-àfrica: "Pot ser degut a l'augment del nombre total de persones que s’infectés, no pas una infecció especifica amb òmicron".

Encara hi ha poca informació

També ha argumentat que actualment "no hi ha informació" que suggereixi que els símptomes relacionats a òmicron siguin diferents dels altres variants: "Les infeccions informades inicialment van ser entre estudiants universitaris, individus més joves que tendeixen a tenir una malaltia més lleu, però comprendre el nivell de gravetat de la variant d'òmicron trigarà dies a diverses setmanes".

Finalment, l'OMS sentència que totes les variants de covid, inclosa la variant Delta que és dominant a tot el món, "poden causar malalties greus o la mort".

Contra les restriccions a l'Àfrica

L'OMS també s'ha expressat en contra de les mesures restrictives contra l'Àfrica i ha demanat que les decisions "les guiï la ciència". També ha demanat suport als països africans: "Les restriccions de viatge poden jugar un paper en reduir lleument l'expansió de la covid, però imposen una pesada càrrega en les vides i en els mitjans de vida".

"Si s'implementen restriccions, no haurien de ser innecessàriament invasives o intrusives i haurien d'estar basades en la ciència, d'acord amb les Regulacions Internacionals de Salut (2005) que són d'obligatori compliment", assegura el comunicat.

La directora de l'oficina de l'OMS per Àfrica, Matshidiso Moeti, va alabar la "rapidesa i la transparència dels governs de Sud-àfrica i de Botswana" a l'hora d'informar el món d'aquesta nova variant. "L'OMS està amb els països africans que han tingut el coratge de compartir amb valentia la informació de salut pública que salva vides, ajudant a protegir el món contra l'expansió de la covid", va afegir.

 

Imatge principal del líder de l'OMS. - Europa Press