Aquest divendres, el president de la Conferència Episcopal i cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha fet un pas significatiu cap a la possible canonització de l'il·lustre arquitecte català Antoni Gaudí. Segons el comunicat emès per l'Arquebisbat, Omella ha constituït l'Associació Canònica Pro Canonització d'Antoni Gaudí, assumint la responsabilitat del procés final de beatificació de l'arquitecte català. La nova associació reemplaça a l'anterior entitat civil pro beatificació de Gaudí, que fins ara havia liderat els esforços per a promoure la causa de beatificació de l'arquitecte de la Sagrada Família. Aquest canvi reflecteix un pas clau en la direcció de portar a Antoni Gaudí cap a la santedat reconeguda per l'Església catòlica.

L'argumentari final sobre la causa de beatificació ha estat presentat al Dicasteri de les Causes dels Sants, un organisme de l'Església catòlica encarregat d'avaluar i supervisar els processos de canonització. Aquest dicasteri proporcionarà consells i indicacions als bisbes diocesans, els qui tenen la responsabilitat d'instruir la causa.

Els membres de la recentment creada Associació Canònica Pro Canonització d'Antoni Gaudí inclouen al mateix Joan Josep Omella, així com a diversos sacerdots: Josep M. Turull, Armand Puig, Francesc Xavier Vila Morera, Alfons d'Alarcón Santaeularia i Jordi Albert Garrofé. També formen part de l'associació Esteve Camps i Sala, Jordi Faulí, Francesc Torralba Torelló, Àlex Seoane, Antoni Soler, José Manuel Almuzara Pérez, Rosa Ribas i Montserrat Viñas. L'Arquebisbat ha emfatitzat la importància d'Antoni Gaudí, descrivint-lo com una figura universal de l'arquitectura moderna. Ho ha destacat no sols per les seves contribucions arquitectòniques excepcionals, sinó també com un "testimoni de fe que va oferir en vida". Aquest testimoniatge de fe queda plasmat en la majestuositat i espiritualitat de la Sagrada Família, una de les obres mestres de Gaudí.

La iniciativa de canonitzar a Antoni Gaudí ha estat objecte de seguiment i suport tant en l'àmbit eclesiàstic com entre els amants de l'arquitectura i bona part de la societat catalana. Gaudí, nascut l'any 1852 i mort el 1926, va deixar un llegat arquitectònic únic, sent la Sagrada Família una de les seves obres més emblemàtiques. El procés de canonització no sols ressalta la contribució arquitectònica de Gaudí, sinó que també busca reconèixer la seva vida com un exemple de fe i devoció. La constitució de l'Associació Canònica Pro Canonització d'Antoni Gaudí marca una fita en aquest camí cap a la possible santedat de l'aclamat arquitecte català.