El secret més ben guardat de Fukuoka, prefectura a la qual pertany Okinoshima (Japó), ha aconseguit convertir-se en el Patrimoni de la Humanitat número 21 del país del sol naixent. No obstant això, el reconeixement de la sagrada illa japonesa d'Okinoshima no està exempta de polèmica, ja que entre les seves regles es troba la de no permetre l'accés a dones.

Només 200 homes a l'any poden visitar aquesta illa al sud-oest del Japó, però abans han de banyar-se nus per purificar-se. Els escollits no poden menjar carn d'animals de quatre potes durant la seva estada, emportar-se res de l'illa -ni tan sols una petita pedra o un bri d'herba- o parlar d'Okinoshima una vegada que l'abandonen.

Situada a 60 quilòmetres de la costa de Kyushu, Okinoshima acull tres dels llocs sagrats pertanyents al Gran Santuari de Munakata, i reuneix més de 80.000 ofrenes realitzades als déus xintoistes del mar.

Una illa sagrada

La Unesco ha inclòs la petita Okinoshima -de menys d'un quilòmetre quadrat- en la seva exclusiva llista per ser "exemple excepcional de la tradició de culte d'una illa sagrada".

El Govern japonès es va mostrar "molt satisfet" pel reconeixement a aquesta localització "valuosa i única a nivell mundial" i el ministre nipó d'Exteriors, Fumio Kishida, va dir que respecta "sincerament totes les persones encarregades de mantenir les tradicions d'aquesta illa sagrada".

Entre aquestes tradicions reconegudes, tanmateix, es troba la polèmica restricció de no permetre a les dones visitar aquest lloc sagrat, que va ocasionar un debat sobre si incloure entre els Patrimonis de la Unesco un lloc amb aquesta restricció. Finalment, l'organització va concloure que ja hi havia precedents, com la muntanya Athos a Grècia o la mesquita Haji Ali a l'Índia, que també inclouen aquestes regles.

El festival, que se celebra cada 27 de maig, serveix com a homenatge dels mariners que van morir a prop d'allà durant una batalla de la guerra russojaponesa (1904-1905).

D'altra banda, i encara que la presència al llistat de Patrimonis de la Humanitat normalment es tradueix en un major nombre de visitants interessats en el lloc, no hi ha plans d'obrir l'illa al públic i molt menys als turistes. Tant és així, que per preservar encara més l'illa s'ha decidit que el festival de maig, únic moment en què es permet l'accés a 200 homes, deixarà de celebrar-se després del reconeixement d'Okinoshima per la Unesco.