Malgrat l'oposició de la majoria de les comunitats autònomes on habita el llop, aquest ja no podrà ser caçat mai més. L'ordre ha quedat publicada aquest dimarts al BOE i prohibeix definitivament la caça del llop a tot l'Estat espanyol. Fins ara era considerat una espècia cinergètica però la mesura s'ha pres davant l'augment de les subhastes a Zamora i el control d'una espècie que es calcula que tan sols en queden 2.500 en el conjunt de tot el territori.

Això és el que especifica el BOE: "La conservació de la biodiversitat silvestre ha estat regulada, a escala estatal. El primer capítol d'aquest títol estableix la possibilitat d'atorgar règims especials de protecció a aquelles espècies, subespècies i poblacions de flora i fauna silvestres la situació així ho requereixi. Per a això, l'article 56 de la llei crea la Llista d'espècies silvestres en règim de protecció especial. El Canis lupus Linnaeus, 1758 passa a ser-ne un d'ells". Tan sols s'admet una excepció si és "informada la seva caça a l'autoritat per motius justificables" i relacions amb la "protecció de la ramaderia i les pastures que poguessin veure's afectades".

Majoritàriament es podia caçar al nord del riu Duero i estava estrictament protegit al sud d'aquesta zona, on només es podia capturar algun exemplar amb permisos especials. Castella i Lleó, Galícia, Astúries i Cantàbria, així com associacions ramades s'han oposat a la mesura que entra en vigor el dia següent de la seva publicació. A l'altra banda, trobem l'oposició a aquests amb associacions a favor dels drets dels animals que consideren que la mesura continua sent fluixa. ASCE o WWF demanen que el llop sigui considerat com un animal vulnerable i s'incentivi la seva preservació amb polítiques econòmiques i socials. Així doncs demanen que la seva protecció "sigui integral". Les fotografies amb què acompanyen la denúncia fan fredar.

D'altra banda, també asseguren des d'aquests col·lectius que el llop no és el responsable dels atacs a la ramaderia: "Les pèrdues causades pel llop afecten a menys de l'1% del bestiar que a Espanya pasta lliurement al camp. Només les malalties i la mort natural de la ramaderia generen pèrdues econòmiques moltíssim més elevades, fins i tot campanyes de sanejament realitzades de manera conscient suposen pèrdues extraordinàriament superiors. A més, s'ha demostrat que la picaresca o el frau (reclamacions falses d'atacs de llops) passa també en percentatges elevats, superiors al 10% en algunes àrees".

Fotografia de portada: denúncia contra la caça del llop de WWF