Fa una setmana que el col·lectiu del Banc Expropiat ha okupat un altre local. És una altra seu d'un banc, a només 50 metres de l'anterior local. Per esquivar un desallotjament exprés van fer públic ahir el lloc, coincidint amb les Festes de Gràcia. La nova okupació, argumenten, és perquè necessiten un centre d'operacions on fer les seves activitats, però a ningú se li escapa que també és una mesura de pressió més per tornar al Banc Expropiat.

Lluny de l'ambient festiu de Gràcia, el regidor del districte, Eloi Badia, ha comparegut a l'Ajuntament, a la plaça Sant Jaume, per allunyar la polèmica i ho ha fet per no poder aclarir pràcticament res, perquè ni el local és municipal, ni està en les seves mans retornar el Banc Expropiat al col·lectiu. Tampoc per explicar cap tasca de mediació.

El que sí que ha dit Badia, forçat per les preguntes de la premsa, és que no veuen la nova okupació com a "una provocació". El regidor del Districte de Gràcia ha fet equilibris en les seves declaracions per no provocar cap reacció ni del Banc Expropiat ni dels veïns que durant setmanes van estar reclamant a l'Ajuntament i la policia que acabés amb la situació d'aldarulls que va generar el desallotjament: "A l'Ajuntament no ens sentim pressionats, som conscients que Gràcia i Barcelona tenen una riquesa de propostes i de plantejaments per part de la ciutadania molt diversa, no ens sentim provocats, ni molt menys. Érem conscients que el projecte tenia molt bona acollida al barri".

Sobre què passarà ara, Badia es mostra a l'expectativa. És el propietari qui ha de prendre la decisió de denunciar l'okupació. El regidor tampoc té clar si aquest nou projecte arrelarà: "S'ha de veure si el projecte s'acaba desenvolupant en aquest espai o no, per tant, de moment des de l'Ajuntament i des del districte, estem una mica a l'expectativa de com evolucionarà en els propers dies aquesta situació".

L'Ajuntament poca cosa pot fer, tant si el projecte en el nou Banc Expropiat es consolida com si no. Només, tal com admet Badia, s'ha de "vetllar perquè hi hagi plena convivència, respecte per l'espai públic, respecte pels veïns".

No hi haurà més policia

Mentrestant i en mig de les Festes de Gràcia, no està previst un augment de la seguretat del dispositiu de mínims, que com els darrers anys munten els Mossos d'Esquadra. "Tenim confiança i esperem que la Festa Major acabi amb total tranquil·litat –ha dit Eloi Badia–. No es preveu que hi hagi incidents, però posarem el màxim d'atenció".

I és que Badia ha justificat el col·lectiu exposant que no s'ha fet l'okupació durant les festes i que, per tant, no hi ha cap voluntat de crear cap situació incòmoda per als veïns, associacions i visitants: "Entenem que no s'havia volgut coincidir plenament amb les dates, però segurament hi havia una oportunitat que han fet servir per a aquesta okupació".

Sense mediació ni diàleg

L'Ajuntament explica que la relació entre el consistori i el Banc Expropiat és correcta, però admet que des dels fets del mes de juny que no hi ha hagut cap diàleg per buscar un lloc on el col·lectiu pugui fer les seves activitats.

L'Ajuntament no vol fer de jutge però sí que mediarà, diu, si hi torna a haver un conflicte. Eloi Badia mira amb perspectiva els aldarulls posteriors al desallotjament i tot el que va generar i ara en fa una valoració positiva sobre el paper del consistori, que va mediar, diu, i dialogar: "Va evolucionar dia a dia. Hi va haver una interlocució, no només per part de l'Ajuntament. Hi va haver diàleg per vies d'expressió del conflicte molt pacífiques".

Badia assegura que si es torna a generar una situació similar, l'Ajuntament intervindrà: "Si veiem que augmenta la tensió, la nostra feina és fer-la baixar i portar-la per uns canals que garanteixin la convivència".