Després d'una espera que s'ha estès gairebé dos anys, finalment s'ha anunciat que Octavi Vilà, actual abat de Poblet, assumirà el càrrec de bisbe de Girona. Aquesta notícia arriba gràcies a l'avanç que ha fet el mitjà 'Religión Digital', informant sobre el nomenament. El nomenament oficial es farà públic en una roda de premsa simultània programada per a demà a les dotze del migdia, des de Girona i des de Vimbodí i Poblet, on el Bisbat de Girona i el propi abat faran l'anunci oficial. Acompanyant-los en aquesta important ocasió hi haurà l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.

La vacant del lideratge a la diòcesi de Girona es remunta a prop de dos anys, des de la mort de Francesc Pardo el març del 2022, que va deixar la plaça buida. Cal recordar que el papa Francesc ja havia proposat formalment un candidat al càrrec de bisbe de Girona l'octubre de l'any passat. Després d'aquesta proposta, el pontífex va signar l'acceptació, donant el vistiplau al nom proposat, i només quedava pendent que la persona triada acceptés el càrrec. Octavi Vilà, nascut a Tarragona el 1961, és un reconegut monjo que ha estat al capdavant de l'Abadia de Poblet des de l'any 2015, quan va succeir a José Alegre. A més, des del 2006 exerceix com a sacerdot, i la seva experiència i dedicació al servei religiós el converteixen en un candidat idoni per al càrrec de bisbe de Girona.

La designació de Vilà obligarà, a més, al fet que es triï successor per al monjo, llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona. També ha cursat un postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra, i és batxiller en Filosofia i Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, on està completant el Màster en Teologia Sistemàtica. Vilà va ser secretari (1998-2001) i vicepresident (2001-2005) de l'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus i secretari de la Germandat de Poblet (2000-2005), a més de secretari del Patronat de Poblet des de 2003 fins ara.

La decisió papal sobre el nomenament del nou bisbe de Girona ha generat expectació, especialment després del nomenament del bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, com a titular de la diòcesi de Tortosa, el juliol passat. En aquella ocasió, el cardenal Joan Josep Omella va expressar una certa sorpresa pel retard en el nomenament del nou bisbe de Girona, tot i assegurar que aquest fet no suposava cap mena de "tractament punitiu" per part de la Santa Seu. Ara, amb l'anunci del nomenament d'Octavi Vilà com a bisbe de Girona, es posa fi a una espera que ha durat gairebé dos anys, oferint a la diòcesi un nou líder per a guiar la comunitat catòlica gironina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!