Els Agents Rurals han requisat gairebé un miler d'ocells cantaires. La majoria caderneres, però també passerells i verdums. L’objectiu d’aquestes actuacions és evitar el tràfic i comerç d’ocells silvestres capturats del medi natural, ja que la protecció legal d’aquestes aus ho prohibeix.
La primera de les actuacions es va fer a un traficant que estava venent ocells a la Plaça Tàrrega de Cornellà de Llobregat, al qual se li van intervenir 36 ocells. La persona denunciada és un veí de Badia del Vallès a qui ja se l’havia denunciat el passat 11 de setembre de 2015 per intentar vendre 80 ocells en un mercat il·legal a Barberà del Vallès.
La segona actuació va ser a Castellar del Vallès, quan es va interceptar un vehicle amb un traficant, a qui feia temps que s’estava investigant, que es dirigia cap a Barberà del Vallès per vendre’ls en un dels mercats il·legals. A dins del vehicle s'hi van trobar 58 ocells i una gran quantitat de capses de cartró plegades que es fan servir per lliurar els ocells als compradors.
En un dels escorcolls es van localitzar 821 exemplars de diferents espècies d’aus. La gran majoria d’aquest ocells es corresponen amb exemplars joves de l’any, novelles, destinats al comerç il·legal, i pertanyen a les especies de cadernera (735), passerell (52), verdum (85) i pinas comú (7).
Segons la investigació, els ocells arriben des d'Andalusia a través de diferents proveïdors que els capturen il·legalment del medi natural i per diferents mitjans els transporten fins a Catalunya. Cap de les dues persones denunciades ha acreditat cap autorització excepcional que pogués emparar la seva captura legal en el medi natural. Els ocells no disposaven de l’obligatòria anella oficial. Tots els exemplars presenten evidències d’haver estat capturats recentment. Les persones denunciades feia temps que es dedicaven a comercialitzar els ocells després d’haver-los comprat il·legalment a caçadors furtius.
Atès que a Catalunya enguany no s’ha permès la captura d’aquest tipus d’ocells directament del medi natural, en el mercat negre es venen fàcilment amb preus que oscil·len entre els 10 i 35 euros per ocell. El valor econòmic en el mercat il·legal del total dels 915 ocells intervinguts s’estima que supera els 10.000 €.
Tots els ocells intervinguts han estat traslladats a un Centre de Fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat per passar una revisió veterinària i iniciar la seva reintroducció al medi natural.