Finalment no ha nevat a Barcelona. No obstant això, l'Observatori Fabra ha detectat virgues de neu a primera hora del matí a la ciutat. Una fotografia a la xarxa social X des de l'Observatori ha deixat constància de la presència de la neu a la ciutat, que no ha arribat a tocar terra. 

❄️ Per què no ha nevat finalment a Barcelona? Les probabilitats que nevi aquest any
 

🌨️ On caurà la neu a Catalunya avui: aquestes són les comarques en alerta
 

A les 7.30 matí d'aquest dijous 11 de gener de 2024, Alfons Puertas, Meteoròleg de l'Observatori Fabra de Barcelona, ha penjat una fotografia on indica que s'ha observat una espessa virga de neu a Barcelona. 

Què és una virga?

Virga és un terme utilitzat en meteorologia per designar els hidròmers que cauen d'un núvol, però que no arriben a tocar terra perque s'evaporen abans. Una virga de pluja es refereix a la precipitació que s'evapora abans de tocar terra. Una virga de neu és, aleshores, neu que es desfà i després s'evapora abans de tocar terra. Habitualment això succeeix per la calor que es genera a causa de l'increment de la pressió atmosfèrica que es produeix en descendir cap a terra o també per la presència d'una capa d'aire molt sec entre el núvol i el terra.

El terme virga prové del llatí, de la paraula branca. A més, és l'acrònim de "Variable Intensity Rain Gradient Aloft", que fa referència com l'altitud pot fer variar la intensitat de la pluja per la llei de gasos perfectes, el principi d'Arquimedes. 

Com s'han observat les virgues a Barcelona?

L'Observatori Fabra fa des de l'any 1913 mesures sistemàtiques i regulars de la climatologia de Barcelona. Es fan diàriament a les 0h, 7h, 13h i 18h UTC i s'observen les principals variables meteorològiques. Així, des de l'Observatori, situat prop a una part alta de la ciutat, prop del Tibidabo de Barcelona, és habitual que es puguin fotografiar els paisatges nevats de la ciutat -quan excepcionalment neva- o els fenòmens meteorològics destacables. 

Les observacions es porten a terme sempre des del mateix lloc i en un entorn privilegiat (que no ha sofert transformacions significatives) i es conserven en registres que es publiquen anualment. No obstant això, és habitual que el meteoròleg de l'Observatori PompeuAlfons Puertas publiqui fotografies interessants de fenòmens inusuals.