La gran majoria dels telèfons mòbils tenen la data de caducitat prèviament fixada quan els comprem. D’això se’n diu obsolescència programada, és a dir, limitar la vida útil dels productes deliberadament per tal que l’usuari torni a consumir. Es tracta d’una pràctica molt habitual en el mercat actual (que ja ha costat diverses sancions a grans companyies com Samsung o Apple) i que genera un gran impacte mediambiental. Aquest no és un camí sostenible en un planeta de recursos limitats com la Terra, on el creixement infinit és impossible, i per això la Unió Europea ja ha començat a redactar una nova llei per mirar de posar-hi remei

 

En concret, la Comissió prepara un nou pla que obligui els fabricants a fer que tots els dispositius electrònics puguin ser reparats. Actualment, en molts casos, quan un aparell s’espatlla surt més a compte comprar-ne un nou que reparar-lo. Però Europa està elaborant un protocol de reparació per a telèfons i tauletes amb l’objectiu de posar punt final al consum tecnològic de “fer servir i llençar”. La proposta, doncs, és que tots els consumidors tinguin dret per llei a disposar de peces de recanvi: carregadors, làmines protectores de pantalla, frontisses, altaveus, micròfons, punts de càrrega externs, connectors d’àudio, càmeres, eines de muntatge de pantalles, tapes i bateries. 

Així doncs, tots els productes haurien de portar un índex de reparació a l’etiqueta i informació sobre la resistència a caigudes, la protecció contra la pols i l'aigua i durada de la bateria. La UE també té altres mesures sobre la taula com exigir nivells més alts de robustesa o obligar els fabricants a fixar un preu de les peces de recanvi. A més, l’esborrany de la llei contempla normes pel que fa als sistemes operatius. Si tira endavant, les companyies hauran d'oferir les actualitzacions de seguretat del dispositiu durant almenys cinc anys després que surtin del mercat. En el cas de les actualitzacions de funcionalitat, hauran d'estar disponibles com a mínim durant tres anys després.

Quan serà una realitat la nova llei de reparació de mòbils?

De moment, els diferents grups estan estudiant la proposta fins al 28 de setembre. Per tant, està previst que el document pugui tirar endavant a finals d’aquest mateix any i que entri en vigència 12 mesos després de la seva aprovació, és a dir, a finals de 2023. Mentrestant, els fabricants de telefonia no veuen amb bons ulls aquesta nova normativa, que podria suposar un canvi radical en les normes del joc del mercat.