Sembla que el tabac té els anys comptats a casa nostra. La tendència de tots els governs és clara: reduir el nombre de fumadors. És per això que les institucions, des de les més petites a les més grans, preparen normes per mirar de minimitzar-ne el consum. Europa té l’objectiu que l’actual generació d’infants sigui la primera lliure de fum, tenint en compte que ara mateix el  25% de la població europea és fumadora habitual i que es consideraria una generació lliure si fuma menys del 5% de la ciutadania. Quines possibles normes antitabac hi ha ara mateix sobre la taula? T’ho expliquem! 

 

Pel que fa a la UE, la Comissió Europea (CE) està estudiant diverses mesures de cara a 2030. Ara mateix hi ha un procés participatiu obert on ja s’ha registrat algunes propostes com que els nascuts a partir de l'any 2010 no puguin comprar tabac al llarg de tota la vida, ni tan sols quan hagin complert la majoria d'edat. De moment són això, propostes, però sembla que Europa té clar que aplicarà mà dura en aquest sentit. 

Segons han avançat, hi ha objectius clars que són fer de les platges i indrets naturals espais totalment lliures de fum, prohibir la publicitat del tabac, prohibir que apareguin persones fumant en produccions audiovisuals i xarxes socials o reduir dràsticament els espais on estarà permès. Tot plegat, per tal de “desnormalitzar” el consum.

La nova llei del tabac a Espanya 

El govern espanyol ja ha preparat un nou Pla d'Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025 que ara mateix està en mans de les societats científiques i mèdiques per tal que aportin la seva opinió. Tot i que encara no és definitiu i ha de passar per diverses revisions, la nova llei del tabac contempla mesures com prohibit fumar al cotxe, a les terrasses de bars i restaurants, a les platges o al voltant dels edificis públics. També apunta cap a la imposició d'un embalatge genèric dels paquets de tabac per treure l'atractiu de les marques (tal com es fa en altres països), la prohibició d'afegir aromes al tabac així com de fer publicitat encoberta i promoció en xarxes socials i plataformes. A més, l’Estat planteja reformes fiscals per apujar els impostos i regular la venda i el consum de productes relacionats amb el tabac, siguin amb nicotina o sense.

Amb aquest nou pla, el govern espanyol vol assolir la meta establerta per l'OMS d'una reducció relativa al 30% en el consum de tabac per a l'any 2025 respecte al 2010. I és que Espanya és el vuitè estat europeu on hi ha més fumadors i on menys s’ha avançat en aquest sentit. El país del món que més mà dura ha aplicat és Nova Zelanda, que ja ha prohibit comprar tabac amb 18 anys a partir de 2027. D’aquesta manera, els nascuts el 2009 en endavant mai podran comprar cigarretes.