La crisi climàtica inexorablement i urgeix implantar alternatives de consum a la societat per mitigar el seu impacte. En aquesta línia, científics, empresaris i activistes han unit les seves veus en un manifest a favor de la posada en marxa a Catalunya de grans projectes d'energia eòlica i solar per accelerar la transició energètica. Sota l'esclaridor nom de Renovables, o una Catalunya a la cua, el text lamenta que el país s'està quedant enrere en la transició energètica respecte a l'Estat espanyol i la Unió Europea (UE). 

"Malauradament, Catalunya és a la cua d'Europa i d'Espanya en sobirania energètica i energies renovables. Estem molt lluny de països de dimensió similar a la nostra com Bèlgica o Dinamarca, que amb menys sol tenen 6.000 i 8.000 MW de capacitat de producció fotovoltaica instal·lats; aquí en tenim 455 MW", alerta el document. En aquest sentit, es recorda que a l'Estat les energies verdes progressen "molt més ràpidament" i ja el 2021 es va generar un 46,7% de l'electricitat amb fonts renovables. En canvi, a Catalunya suposen el 17,5%. 

En el document defens que les energies renovables han de passar a formar part del nostre paisatge si es vol assumir el compromís de construir una societat neutra de carboni per l'any 2050. "Centrals fotovoltaiques i parcs eòlics —terrestres i marins— han de passar a formar part del nostre paisatge. Són imprescindibles per garantir el subministrament d'energia a centres urbans, indústria o equipaments essencials (com hospitals, depuradores, etc.). Només amb un aprofitament decidit del vent allà on més bufa i del sol allà on més irradia avançarem vers l'ineludible canvi que encarem com a civilització", es recull al manifest. 

Els signants del manifest

Figures destacades de la ciència, l'economia i l'activisme han donat suport a aquest text que reclama més renovables. Entre les signatures es troben noms com el de l'explorador de National Geographic Enric Sala o el del director executiu del consorci internacional Global Carbon Project, Pep Canadell. També hi ha la signatura de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, qui ha indicat que la "magnitud de la crisi climàtica" és "massa gran" per a restringir la seva resposta el desplegament de les energies renovables a teulades i terrenys "marginals". 

"El risc de col·lapse social i econòmic és massa greu per a no emprendre la transició energètica de manera immediata i a gran escala. És el nostre deure proveir-nos d'energia amb els recursos renovables a l'abast i deixar d'exportar els impactes de la producció d'energia a altres llocs. Tenim l'obligació de crear un sistema energètic zero emissions en temps rècord", ha exposat Roca.