El coronavirus ha canviat les rutines de la ciutadania. L'agència BBDO&Proximity i Sumar han publicat un estudi que ho recull, 'Rituals després d'un any de pandèmia'. L'informe determina que alguns dels rituals que teníem s'han anat adaptant des de l'inici de l'estat d'alarma. No mengem igual, no tenim cura del nostre aspecte com abans, ni conservem les mateixes pautes a final de dia.

Xandall i naturalitat

Ara, ja no comencem el dia de la mateixa manera. Els més joves (25-34 anys) són els que més han alterat els seus hàbits quan es lleven. Això li ha passat al 23,9% dels entrevistats, en comparació amb altres franges d'edat majors en les que aquest hàbit gairebé no s'ha alterat. Així doncs, la dutxa es manté per a la gran majoria (94,6%), i, no obstant això, anar a treballar o estudiar és una rutina matutina en què un 29,1% afirma haver experimentat canvis. Segons l'estudi, el teletreball s'ha disparat, fins al 37% de casos de teletreball total o parcial.

La manca de trobades socials ha portat a una relaxació dels codis de vestimenta. D'acord amb les dades, el 26,9% ara es preocupa menys per la roba que porta posada i un 18,6% li dona menys importància que abans a la seva aparença física. A més, el 30,6% afirma preocupar-se menys per les seves rutines de cura física.

Mengem millor

Tot al contrari del que passa amb l'alimentació. Els hàbits a l'hora d'alimentar-nos també han canviat. Segons l'informe, un 41,4% dels enquestats declara que ara realitza els seus menjars a casa i són amb plats més elaborats i més sans. Al seu torn, són les dones les que dediquen més temps a l'hora del menjar que els homes, amb un 15,5% enfront d'un 8,2%, respectivament. No obstant això, un 47% dels enquestats enyora el contacte personal directe amb familiars i amics en el moment de la sobretaula. 

Aquestes hores després de la jornada laboral o acadèmica que abans dedicàvem a socialitzar, quedar amb amics i prendre unes cerveses, ha canviat molt després d'un any de pandèmia. Un 61% troba a faltar reunir-se amb la seva família i amics a l'acabar les seves obligacions. Això ha provocat que aquest espai social s'hagi transformat en passar més temps al sofà, com reconeixen el 33% dels entrevistats. 

Veure la televisió, sèries o pel·lícules s'ha convertit, més que mai, en la forma d'oci preferida per a un 36,6% dels espanyols. Un 24% ha augmentat el seu temps d'ús a les xarxes socials i es detecta també que el mòbil traspassa la porta de l'habitació, ja que ens ho portem més vegades al llit. No obstant això, cal destacar que també llegim més i escoltem més música del que ho fèiem abans, especialment les dones i els majors de 55 anys. La suma de tot això ha provocat que una part important declari que dorm pitjor que abans, el 35,7% de les dones i el 22% dels homes.

Fotografia principal: imatge de recurs per il·lustrar l'hàbit d'estar al sofà