L'alerta es va donar l'any 2019 però ara ha agafat embranzida. Planxar és una de les tasques de la llar que més consumeix i afavoreix el canvi climàtic. Per això, una iniciativa d'abast mundial demana aturar de cop aquest exercici i anar vestit, si s'escau, amb la roba arrugada. El tema, que pot tenir una vessant còmica, el defensa un gurú del medi ambient i dona xifres: cada persona que planxa emet l'equivalent a 190 quilograms de CO₂ anualment. Això significa que si tota la població mundial deixés de planxar roba es podria reduir l'emissió de CO₂ en 13 milions de tones mètriques cada any.

La persona que ha posat aquest debat damunt la taula és l'activista Mark Sultan, premi nacional a les Filipines sobre iniciatives mediambientals que aposta pel moviment antiplanxa. I se suma a la dada: "Sabies que planxar roba amb planxes elèctriques és dolent pel medi ambient? Cada persona emet quilos i quilos de gasos d'efecte hivernacle cada any planxant roba. Si els 7.000 milions de persones deixessin de fer-ho, podrem disminuir el CO2. Junts tornem a fer gran el planeta. I el millor és que reduiràs les teves factures elèctriques". La publicació l'acompanya dels seus pantalons totalment arrugats.

69792271 568976560303620 7449020024951406592 n

Fotografia de Sultan publicada al seu facebook

Sultan no és l'únic que fa la crida. L'ONG Red Solidaria, especialitzada en consum energètic, tradueix aquestes dades en termes ecològics: no planxar una camisa equival a plantar set arbres i absorbir el diòxid de carboni de set automòbils. Pel planeta, suposa un esforç, però pels seus usuaris també. Una de les alternatives pot ser els armaris de vapor que eliminen arrugues només deixant-la penjada al seu interior, però els preus i la seva enorme grandària no faciliten la demanda. 

Malgrat tot, amb la pandèmia, planxar ha estat una de les activitats que més ha caigut. En comparació amb les dades abans de la Covid-19, l'any 2019, es van registrar un 21% més de les vendes que el 2020, segons la Federació Espanyola de Fabricants d'Electrodomèstics. Aquest 2021, la tendència ha registrat un repunt però de forma molt lleugera. Altres aspectes que ja venen arrossegant una tendència negativa és que la seva pràctica no és una necessitat bàsica de totes les tasques de la llar i la funcionalitat que tenia el segle passat, ara la substitueixen altres electrodomèstics. A tall d'exemple, els temes higiènics.

Quan va néixer la planxa elèctrica, l'any 1882, l'única forma de matar una variant de poll humà, transmissor de malalties letals com el tifus, era amb aquest electrodomèstic. Posteriorment, el planxat massiu es va estendre amb la fi de la I Guerra Mundial, el 1920, i pràcticament era un instrument de supervivència. Avui, això ho 'cobreix' directament les rentadores o les assecadores amb processos de rentat i temperatures que poden ser molt elevades.

L'alternativa? Planxar bé

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) dona uns consells per estalviar planxat. Un planxat ràpid i fàcil comença en el moment en què posaràs la roba a rentar, continua quan s'estén i es remata amb la planxa. El més important és rentar a baixa temperatura i centrifugar lent. Altres consells: tanca les cremalleres de les peces i cordar els botons abans de rentar; procurar estendre la roba quan acabi el rentat; utilitzar rentats curts a menys de 40ºC i amb poc centrifugat (menys de 1.000 rpm) sempre segons l'etiqueta de les peces; evitar tant com sigui possible els additius industrials, es pot utilitzar un suavitzant àcid cítric que no malmet els teixits i facilita l'allisat d'arrugues.

D'altra banda, també s'ha d'estendre la roba donant la volta. I millor evitar el sol directe quan es tracti de roba de colors foscos. També es recomana estirar i sacsejar fort les peces quan es pengen per eliminar les arrugues, sobretot, les mànigues. I per acabar, les pinces de plàstic deixen menys senyal que les de fusta. Seguint unes pautes molt senzilles, la majoria de la roba no caldrà que passi per la planxa.

Fotografia de portada: imatge de recurs d'un noi planxant.