Enèsim atemptat contra la memòria democràtica. La Comissió de la Dignitat ha recriminat que el faristol de memòria situat davant de la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana de Barcelona ha tornat a aparèixer vandalitzat. Aquesta placa explica la història de la Prefectura i el fet de ser un centre de la repressió política duta a terme a Catalunya. Denuncien que per aquesta comissaria hi van passar centenars de persones detingudes, moltes de les quals van ser maltractades i torturades pel fet de ser lluitadors antifranquistes, com s’ha pogut comprovar durant el franquisme i fins als anys noranta.

Aquest, però, no és un fet aïllat i casual. Ans al contrari, ja que la Comissió de la Dignitat ja ha denunciat prèviament altres atacs que ha sofert aquest faristol reivindicatiu. Concretament, més de quatre vegades s’han fet atemptats contra el aquest element commemoratiu col·locat per l’Ajuntament de Barcelona el 2019 com un primer pas per a la transformació de l’edifici en un centre d’interpretació de la repressió política i les tortures. La placa ja va ser atacada en ocasions anteriors: el març del 2019, el mateix dia que es va col·locar, i a principis d'abril també del mateix any, però l'Ajuntament va arreglar ràpidament les destrosses. Finalment, el 12-O del 2019 es va tornar a atacar el faristol que recorda les tortures a la Via Laietana.

faristol via laietana prefectura
Enèsim atemptat contra el faristol de Via Laietana / Foto: Benet Nomdedeu

Requeriment perquè s'investiguin els fets

Juntament amb l’Associació d’ex-Presos Polítics de Catalunya, l'Associació pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, el Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat i la Mesa d’Entitats Memorialistes de Catalunya han adreçat un requeriment a la Delegada del govern espanyol a CatalunyaMaria Eugènia Gay, perquè investigui l’enèsim atemptat que ha rebut el faristol. Demanen a Gay que obri una investigació, ja que el faristol està situat a pocs metres de la porta de l’edifici que permanentment està vigilada per un escamot de la policia nacional i l’edifici està farcit de càmeres de videovigilància amb les quals es podrà obtenir imatges de l’atemptat i aclarir les circumstàncies i identificar els responsables.

Més reclamacions

Aquestes organitzacions i col·lectius plantegen que, en cas que considerés que no és competència de la Policia Nacional, es posin els enregistraments de les càmeres en mans del Mossos d’Esquadra. També volen reclamar que l’Ajuntament de Barcelona reposi la bandera restituïda al Castell de Montjuïc a petició de la Comissió de la Dignitat. Bandera, segons defensen, que és en homenatge i recordatori de la que va col·locar en aquell indret el 1936 el president Lluís Companys. La Comissió va demanar-ne la restitució el passat mes de juliol i amb posterioritat van saber que va ser robada el passat mes de juny. Un acte com el del faristol contra la memòria que no pot ser amagat i no entenen com el consistori d'Ada Colau no ha fet públic els incidents ocorreguts ni ha fet cap investigació, si tenim en compte que el Castell és tancat de nit i on hi ha una forta seguretat militar i que durant el dia amb el gran nombre de visitants és difícil que es prengui una bandera que fa cinc per vuit metres.