La revista Science confirma un descobriment de la NASA que indica que podria haver-hi vida a Encèlad. Aquesta lluna de Saturn conté aigua líquida sota la seva superfície, i ara s’ha descobert que té fonts d’energia internes suficients per mantenir un ecosistema.

El descobriment s’ha fet gràcies a la sonda Cassini, que va ser enviada a l’espai l’octubre del 2015. Aquesta no era la missió original de la sonda, que va canviar de rumb i es va desplaçar cap al pol sud d’Encèlad. Allà va descobrir que aquesta lluna (de 500 quilòmetres de diàmetre) estava coberta per una capa de gel d’uns 40 quilòmetres de gruix.

Segons l’estudi presentat a la revista Science, aquesta possible vida de la lluna, seria comparable a la que es pot trobar a la Terra a les fonts hidrotermals del fons dels oceans.

Els científics de la NASA encarregats d’aquesta missió, no han detectat directament aquestes fonts hidrotermals, però ho han pogut deduir. Ho han fet a partir del material que aquesta lluna envia a l’espai a partir dels seus guèisers.

Que és un guèiser?

Un guèiser és una classe especial de font termal que emet contínuament una columna d’aigua calenta i vapor a l’aire. S’anomenen d’aquesta manera pels guèiser d’Islàndia. La formació d’aquest fenomen natural requereix d’una hidrogeologia favorable (aigües subterrànies). Al món n’hi ha prop de 1.000, la meitat dels quals al parc nacional de Yellowstone als Estats Units

Guèiser Islàndia