El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha certificat, amb les dades recopilades durant aquesta setmana, que el temporal Gloria, amb vents de més de 100 km/h, pluja de fins a 500 litres per metre quadrat i onades de 7 metres a tot el litoral, és "històric" i en alguns punts "sense precedents", i que no havia plogut tant de manera generalitzada des del 1932.

Segons el balanç que ha fet el SMC, el temporal, que ha causat quatre morts i un desaparegut a Catalunya, a més de danys materials multimilionaris, que en alguns casos tardaran mesos a reparar-se, "ha estat extraordinari".

Acumulacions de precipitació de fins a 516 litres d'aigua per metre quadrat a Lliurona (Girona), 1,5 metres de neu als cims del Pirineu gironí, un vent persistent amb ràfegues de més de 100 quilòmetres per hora -la ratxa màxima mesura ha estat de 144 km/h en el Montseny-, i, sobretot, un temporal marítim amb onades de 7 metres a tot el litoral i fins i tot de fins a 12 al Delta de l'Ebre, "sense precedents en alguns punts", fan del Glòria un dels temporals més forts des que hi ha registres.

La màxima precipitació recollida ha estat a l'estació de Lliurona, en l'Alt Empordà, amb 516 litres per metre quadrat, seguida de l'estació de Puig Sesolles, al Montseny, amb 430 litres, i Viladrau (Girona) amb 426, encara que moltes altres estacions han recollit en els quatre dies del temporal més de 300 litres: Sant Pau de Segúries (402), Santa Pau (400), Arbúcies (356), Beget (343), Olot (339) o Tortellà (333).

Segons el SMC, per trobar una distribució semblant de precipitació cal remuntar-se a la primera meitat del segle XX, concretament del 15 al 20 de desembre de 1932, quan també es van superar els 400 litres en l'àrea del Montseny i en l'Alt Empordà, Garrotxa, Pla de l'Estany i Ripollès.

EN aquell temporal del 1932, la ciutat d'Olot va recollir 522 litres d'aigua per metre quadrat, curiosament també a ple hivern.

De les 96 estacions meteorològiques automàtiques instal·lades des de fa 20 anys a Catalunya, en 71 han recollit acumulacions de pluja diàries que mai no havien mesurat en un mes de gener.

El SMC ha comptabilitzat durant els quatre dies del temporal un total de 5.514 llampecs núvol-terra dels quals els 1.634 van impactar sobre territori català, un altre fenomen no habitual al gener.

El SMC ha destacat també l'inusual temporal marítim ja que s'han registrat 'mar brava' amb onades "extraordinàries" de 5 a 7 metres a la costa catalana durant dos dies sencers -dilluns i dimarts-.

"Els danys a la costa no tenen precedents en les últimes dècades", ha assenyalat el SMC, que destaca onades de 7 metres mesurades al nord de la Costa Brava, "amb mar desfeta a L'Escala i Cadaqués", i onades de 5,5 metres a L'Estartit i Palamós.

A Premià de Mar i Badalona van registrar onades de 6 metres i de 5 a la Costa Daurada, mentre que la boia situada mar endins davant del Delta de l'Ebre va assolir una alçada de 7,6 metres, "un registre inèdit", segons el SMC, que també ha qualificat de "sense precedents" les afectacions al Delta de l'Ebre.

Les boies oceàniques situades dins de la Mediterrània, davant València i les Balears van mesurar onades màximes de fins a 14 metres.