L’associació Watani per a la Llibertat i la Justícia, que aplega els musulmans de Lleida, ha demanat formalment a la Paeria que aquesta comunitat religiosa es pugui saltar el toc de queda durant el Ramadà, que enguany començarà el 13 d'abril i finalitzarà el 12 de maig.

El representant de Watani, Mourad El Boudouhi al·lega en un document adreçat a l’alcalde de Lleida i que està penjat a la pàgina de Facebook de l’entitat, que el mes del Ramadà és “sagrat per a la nostra comunitat” i que els “rituals religiosos”, que tenen a veure amb la interdicció de menjar i beure durant les hores de sol, “duren fins a altes hores de la nit”.

captura facebook ramadan lleida

Per això es demana que l’Ajuntament permeti l’autorització a les entitats religioses i als fidels en general per que es pugui “anar a resar als centres de culte després de les 22 h de la nit”, hora d’inici del toc de queda imposat a l'octubre dins de les mesures de lluita contra el coronavirus.

La mateixa petició detalla que la petició és una mesura “d’excepció durant el mes de Ramadà” i que en tot cas, se seguirien respectant les restriccions d’aforament permeses en l’actualitat.

Watani afegeix que un gest per part de la Paeria per relaxar el toc de queda en aquestes circumstàncies ajudaria en la “integració del col·lectiu musulmà” i “enfortiria la convivència”.

Excepció no prevista

Actualment, les excepcions per saltar-se el toc de queda no preveuen l’assistència a actes religiosos, ja que només comprenen les següents causes: assistència sanitària d'urgència; adquisició de productes a la farmàcia per raó d'urgència; desplaçament per anar i tornar de treballar, amb el corresponent certificat de l'empresa; desplaçaments de professionals i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials; cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables; actuació urgent davant d'òrgans judicials; retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge i altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.

Precedent de Nadal

Amb tot, sí que hi ha precedents de canvis en el toc de queda. En concret, durant les passades festes de Nadal es va flexibilitzar l’horari d’inici del toc de queda a Catalunya les Nits de Nadal i de Cap d’Any, que es va iniciar a la 1 de la matinada, i la Nit de Reis, quan el toc de queda es va fixar a les 23 h.

 

Imatge principal: Musulmans de Lleida a punt de començar l'oració / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat