La majoria amb mascareta però saltant-se les principals normes de seguretat: desenes de persones reunides i celebrant una festa en un hotel sense mantenir les distàncies. Aquesta és la imatge que arriba de les Canàries d'una trobada improvisada entre voluntaris de la Creu Roja i immigrants arribats a l'illa de Gran Canària.

Des de l'organització humanitària ja han demanat disculpes: "Lamentem profundament aquests fets i hem obert un expedient per identificar responsabilitats". Les imatges s'han fet virals a les xarxes on, més enllà d'incomplir les normes marcades per la Covid-19, també s'ha desencadenat una onada de racisme sense precedents.

A les portes d'un hotel del sud de Gran Canària i amb música de fons, es pot veure com no respecten les mesures de seguretat. Com a mínim, es poden identificar dues voluntàries de Creu Roja que ballen i s'abracen amb la resta de persones.

El drama de les Canàries

En paral·lel, l'arribada de persones pel mar fugint de la misèria no para de repetir-se en aquest arxipèlag. El president del govern canari, Ángel Víctor Torres, considera que la Unió Europea "ha fallat" en la seva gestió migratòria derivada de la crisi del coronavirus i adverteix que Canàries té "límits" i lamenta aquells que excloguin aquest territori d'Europa: "Som acollidors, perquè som i hem estat migrants, ara bé, tenim uns límits", va remarcar el president regional.

El proper 17 de desembre, el president espanyol Pedro Sánchez viatja al Marroc amb l'objectiu de coordinar amb aquest govern mecanismes de millor relació entre països veïns on el fenomen migratori estarà sobre la taula com una prioritat. 

La crisi migratòria fa dies que és una realitat i es registren noves arribades de pasteres o cayucos diàriament, plenes de persones migrants que creuen des de diferents països d'Àfrica, sobrepassant la capacitat d'absorció que tenen les illes i generant situacions d'amuntegament entre els estrangers nouvinguts.  En 2019 van arribar a les seves costes un total de 1.497 migrants, mentre que, a falta d'un mes per finalitzar 2020, 16.760 persones han desembarcat a les seves platges i ports.