Portugal aposta per la convivència entre els usuaris del transport públic i multarà tots aquells que escoltin vídeos amb volum molt elevat, una videotrucada amb algun familiar a crits o l'últim èxit musical. El transport públic s'ha convertit per alguns en una autèntica tortura obligats a escoltar el que reprodueixen la resta de passatgers per aquesta raó les autoritats portugueses han començat a sancionar els usuaris del transport públic que reprodueixin continguts sense auriculars i que molestin la resta de passatgers del transport. La llei portuguesa indica que “l'ús dels aparells sonors o provocar soroll de manera que molesti altres passatgers” es considera una infracció, tot i que fins ara no s'ha executat cap multa. Des de l'Autoritat de Mobilitat i dels Transports (AMT) han decidit fer un pas endavant i han començat a interposar multes d'entre 50 i 250 euros, ja que consideren que es tracta d'una conducta incívica.
Fer un ús cívic del mòbil
L'AMT també ha començat a regular l'ús de la ràdio entre els conductors d'autobusos per evitar que també molestin els usuaris que viatgen a les primeres files. Les mesures sancionadores s'han començat a aplicar tot i que no estan suposant un gran problema per a la població portuguesa. Segons les dades del diari portuguès Público, l'AMT va rebre 121 queixes relacionades amb el soroll emès pels mòbils, menys d'un 0,5% del total de les 29.000 que va recollir la institució durant el 2024.
A banda de la iniciativa sancionadora, les autoritats portugueses tenen la intenció de posar en marxa una campanya de conscienciació sobre “l'ús adequat i cívic del telèfon mòbil”. Una de les mesures que volen implementar és que les operadores de transport facin enquestes de satisfacció dels passatgers on s'incloguin preguntes vinculades amb el fet de provocar sorolls als vagons i autobusos i, en concret, amb la reproducció de música i àudios en dispositius mòbils. Una altra de les claus serà reforçar els avisos actuals, que fins al moment, són missatges a les pantalles dels vagons, o establir “vagons de silenci” on encara estigui més restringit l'ús dels mòbils, que estan ja actius a Espanya o França, però inexistents fins ara a Portugal.