La decisió del Tribunal Constitucional de declarar institucional el confinament general de la població del primer estat d'alarma decretat per Pedro Sánchez ja té les primeres conseqüències. El tribunal del Contenciós-Administratiu número 11 de Madrid ha anul·lat una sanció de 601 euros imposada a una menor per no respectar les restriccions establertes pel govern espanyol.

En una sentència a la qual ha tingut accés EuropaPress, el magistrat estima el recurs presentat per la menor, representada pel seu pare. L'afectada va recórrer la sanció imposada en virtut de la llei de Seguretat Ciutadana, després de saltar-se les limitacions vigents durant el primer estat d'alarma. Ara el jutjat considera l'actuació administrativa disconforme a dret després de la sentència de Tribunal Constitucional que va declarar inconstitucional i nul l'estat d'alarma, sense realitzar cap aclariment sobre els efectes jurídics amb relació a les multes imposades.

Sentència del constitucional

En aquest sentit, el jutge recorda que les sentències que recauen en procediments d'inconstitucionalitat vinculen a tots els poders públics i produeixen efectes generals des de la data de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat. D'aquesta manera, recalca que "la decisió d'inconstitucionalitat" declarada pel Constitucional té "efectes retrospectius, ja que invalida la llei anul·lada des del seu mateix origen".

"La sentència d'inconstitucionalitat ha de rebre aplicació fins i tot per a actes i situacions jurídiques anteriors en el temps a la publicació de la sentència constitucional, i tot això perquè un acte administratiu (la sanció) dictat a l'empara d'una llei inconstitucional no hauria tingut cobertura en cap moment, perquè la que presumptament li proporcionava la llei anul·lada era una cobertura aparent i no una cobertura real", recalca la sentència judicial.

TC fracturat

L'alt tribunal va declarar inconstitucional el confinament de la població en una situació de fractura. Ho va fer per sis vots contra cinc, acceptant parcialment el recurs presentat per l'extrema dreta de Vox i argumentat que l'executiu central va suspendre drets fonamentals amb un instrument legal que tan sols permetia limitar-los. 

El text aprovat argumenta que la suspensió d'un dret fonamental s'hauria pogut fer a través de l'estat d'excepció, però no de l'estat d'alarma. I deixar confinada tota la població a casa seva no és una "limitació", sinó una "suspensió" del dret fonamental a la lliure circulació de les persones.

 

Imatge principal, Passeig de Gràcia durant el confinament / EuropaPress