El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, ha estat entrevistat aquest matí a TV3, al programa Els Matins de Lídia Heredia, on ha repassat alguns dels temes d’actualitat sobre seguretat que envolten la policia de Catalunya, els Mossos d’Esquadra. Entre d’altres temes, el cap del cos ha explicat que actualment la policia catalana no disposa del programari Pegasus, famós els darrers dies per l’escàndol del CatalanGate i l’espionatge exterior, segons La Moncloa, al president del govern espanyol i altres ministres. 

Estela, tot i assegurar que el cos no disposa d’aquest spyware, sí que ha acceptat que els Mossos d’Esquadra “necessiten” un programa com Pegasus o millor per tal de poder millorar en les investigacions que es fan en l’àmbit del crim organitzat. En la mateixa línia que va seguir el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que va criticar com es va fer servir el programa, però no el programa, ha assegurat que ha demanat als experts del cos en aquesta temàtica que busquin eines al mercat, que siguin assequibles i segures, per tal de dotar-se de programari que permeti entrar a mòbils i interceptar comunicacions per avançar en la lluita contra el crim organitzat, una modalitat, sobretot en el tràfic de marihuana, que cada cop s’ha instal·lat amb més força a Catalunya.

"Sempre amb autorització judicial"

“La policia necessita aquest tipus d’eina”, ha assegurat el comissari en cap a TV3. “Pegasus és el nom comercial d’una eina, nosaltres en necessitem una d’igual o millor”, ha apuntat Estela a preguntes d’Heredia. El comissari ha explicat que actualment el cos dels Mossos d’Esquadra disposa de tecnologia que permet intervenir comunicacions, sempre que es tingui l’autorització judicial —es disposa de SILTEC, que permet fer escoltes— però “hem de tenir aplicacions que vagin més enllà de les comunicacions per veu i hem de poder saber tot el que passa en un mòbil, des de missatges, correus i converses. Per suposat, sempre amb autorització judicial”, ha conclòs el comissari en cap.

Estela ReiJoanCarles
El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, vigilat per Joan Carles I, a TV3 / Mossos

Encara sobre el famós Pegasus o programari espia, el mateix comissari en cap també ha acceptat que caldrà valorar-ne el preu per tenir-ne un que sigui segur i operatiu però adequat al pressupost de la Generalitat i del departament d’Interior.

Pendents del protocol de desnonaments

“Està enllestit i a la taula del departament d’Interior”, ha assegurat Estela, referint-se al protocol que ha redactat la Prefectura dels Mossos d’Esquadra per gestionar la intervenció de la policia de Catalunya en desnonaments on calgui la presència policial. “Servirà per posar negre sobre blanc de coses que ja estem fent”, ha assegurat. Es presentarà ben aviat, creu el comissari en cap, que espera que el conseller Elena el faci públic en “dies o setmanes”.

“Nosaltres no desnonem. Sortim a la foto i ens convertim en els protagonistes, però nosaltres no desnonem. Actuem sempre a requeriment judicial”, ha apuntat a TV3 el comissari en cap. Estela ha assegurat que quan l’autoritat judicial ordena un desallotjament primer s’envia una patrulla de seguretat ciutadana; si es troben confrontació per evitar-lo s’activa la mediació i com a últim recurs s’activen les unitats d’ordre públic, la Brigada Mòbil (Brimo) o l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), un procediment que seguirà fent-se igual, segons ha explicat el màxim comandament policial dels Mossos.