Abans d'un mes els Mossos d'Esquadra entraran a formar part del CITCO, el Centre d'intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. És una vella reivindicació de la Conselleria d'Interior i un dels compromisos als quals s'ha arribat en la Junta de Seguretat, que ha durat dues hores.

En la reunió s'ha acordat que hi haurà un representant dels Mossos d'Esquadra de manera permanent. Durant aquest mes es posaran a punt els sistemes per compartir la informació, que ara, per temes tècnics, no són compatibles.

Es crea una comissió de coordinació policial per treballar "àgilment" entre les juntes de seguretat, ha dit el conseller Miquel Buch.

Buch ha agraït al ministre i a l'equip que ha treballat en la Junta de Seguretat. "Ha quedat molt clara que la col·laboració en matèria de seguretat és una col·laboració real. No hi ha diferències de color polític. Ens uneix el treball conjunt lleial entre les dues administracions i diversos cossos policials".

De la mateixa manera s'ha posicionat el ministre Fernando Grande-Marlaska: "És una manifestació clara i evident de la voluntat i compromís de la cooperació i lleialtat institucional i té la finalitat clara, que és garantir que la ciutadania pugui exercir els seus drets i llibertats.

Grande Marlaska i Buch Junta de seguretat - Carles Palacio

Llaços grocs

"L'espai públic és de tots els ciutadans i totes les ideologies. Un espai de trobada", ha dit Grande- Marlaska referint-se al primer tema que ha obert la Junta de Seguretat, els símbols al carrer i en concret els llaços grocs i el fet de treure'ls o no. 

"La convivència ciutadana és una preocupació real", ha dit el ministre, i per això cal "establir la garantia d'un espai en què tothom pugui exercir els seus drets i llibertats sense monopolis". I en aquest sentit ha dit que hi ha el "compromís de donar l'ajuda i col·laboració en tot el que puguin necessitar" els Mossos a partir d'un acord basat en la "confiança, compromís i lleialtat institucional i amb les responsabilitat inherents" al Ministeri de l'Interior, ha afegit Grande-Marlaska.

La responsabilitat en l'ordre públic és dels Mossos i el ministre està convençut "que així serà". "Els representants polítics no estem per generar problemes. Els espais han de ser per la trobada i no monopolitzats per ningú".

"Vull un espai lliure d'amenaces i de violència", ha dit el ministre. "Hi ha un compromís per garantir que l'espai públic sigui per a tots els ciutadans" i de "treballar per la neutralitat", ha conclòs el ministre.

Buch ha concretat que des de la conselleria "no es considera que hi hagi un problema de convivència ciutadana", i ha ressaltat que es treballa molt la mediació per resoldre el conflicte. "No caiguem en les provocacions", ha demanat el conseller per evitar la confrontació.

Cap dels dos, però, no ha explicat com es garantirà "la neutralitat en l'espai públic", però Buch ha fet una crida a no donar visibilitat als qui busquen la confrontació. 

Antiavalots espanyols per la Diada

Grande-Marlaska ha explicat per què envia 600 antiavalots per la Diada i li ha tret tot tipus d'importància. "La finalitat és normal", ha dit.

El ministre no ha volgut donar un caràcter excepcional al desplegament: "No és gens extraordinari ni excepcional. Una final de la Champions genera que es desplacin 2.000 agents. No cal ser alarmistes quan no cal alarmar. Són necessitats proporcionals en el moment i tindran les funcions de protecció d'edificis públics i una previsió per si en el cas que els Mossos, en la hipotètica possibilitat, reclamessin la nostra cooperació, que tinguem els mitjans personals adients".

Més Mossos

A més, durant la Junta de Seguretat la Generalitat ha demanat dues noves promocions més de Mossos fins al 2021 amb 750 agents cada una. Això sumat a la promoció que va entrar a l'Institut de Seguretat Pública dilluns, sumen 2.000 mossos més que completaran la xifra pactada amb l'Estat espanyol de 18.000 policies del cos dels Mossos d'Esquadra encarregats de la seguretat de Catalunya.

La petició ha de passar, però, el sedàs del Ministeri d'Economia i el Departament d'Hisenda, que és qui té les competències per autoritzar-ho, i així ho ha transmès el ministre Fernando Grande-Marlaska al president Quim Torra.

A la reunió hi han assistit les cúpules tècniques i polítics del Ministeri i la Conselleria d'Interior. L'última Junta de Seguretat va ser el juliol del 2017 amb Jordi Jané de conseller d'Interior i Juan Ignacio Zoido com a ministre.