Des de 1998, d’ençà del Conveni de cooperació transfronterera en matèria policial i duanera signat entre el Regne d’Espanya i la República Francesa rubricat a Blois, que es van començar a posar en marxa i planificar els quatre centres Cooperació Policial i Duanera (CCPD) que actualment estan actius al llarg de la frontera administrativa que separa els dos estats. L’1 de setembre de 2003 va passar a ser operatiu el CCPD del Pertús, a la comarca del Rosselló, amb presència de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera per la part espanyola i la policia i la gendarmeria nacional i duanes per la part francesa.

El 2007 Mossos desembarca al CCPD

Des de 2007 que els Mossos d’Esquadra també hi són presents, com un cos policial més, com organisme competent per la part espanyola per a l’execució i aplicació del Conveni de Blois de 1998. Des de llavors, i fins ara, que la policia catalana comparteix taula amb la policia espanyola i la policia francesa en aquest emplaçament estratègic de la col·laboració transfronterera en matèria de seguretat. ElNacional.cat ha pogut entrar al CCPD, sent el primer mitjà que hi accedeix, per conèixer quines tasques hi desenvolupen els agents dels Mossos que hi estan destacats, sota el comandament del sotsinspector Xavier Vinagre.

El mateix any que la policia catalana que va acabar el desplegament territorial a totes les comarques del país, on ja n’havia assumit el control del trànsit, també va ser l’any que va servir per començar a donar servei en aquest centre de cooperació entre França i Espanya en matèria policial. El sotsinspector Vinagre explica a ElNacional.cat la importància de la presència dels Mossos d’Esquadra en aquest edifici, passat el Pertús, en direcció Perpinyà, en un emplaçament a tocar de l’AP-7 ja en terreny sota administració francesa. 

 

La cooperació és necessària per fer front a la delinqüència comuna que, en un territori transfronterer, i on l’Acord de Schengen gairebé ha esborrat els controls, és cada cop més habitual. Que les diferents policies que treballen a banda i banda puguin disposar d’informació al moment, de les bases de dades, però també d’intel·ligència operativa, és clau per fer-hi front compartint una sala com la del CCPD del Pertús o el de Melles, a tocar de Viella, on hi ha un centre com aquest també amb participació de la policia catalana. N’hi ha un tercer a Canfranc-Somport-Ordos, a Osca, i també un a Hendaia-Irun, amb la presència de l’Ertzaintza -que va aconseguir l’acord amb l’Estat dos anys després que la policia catalana.

CCPD 002
Els Mossos són presents al CCPD del Pertús de manera permanent / GRS

Interlocució amb la policia francesa

Els Mossos assumeixen la interlocució amb les policies franceses en l’àmbit de la seva competència, és a dir, en territori català, el gran ventall de la seguretat ciutadana, l’ordre públic i el trànsit. D’aquesta manera, la Policia Nacional i la Gendarmeria francesa mantenen canals directes, estan instal·lats en taules que es toquen, amb els Mossos d’Esquadra per poder resoldre incidents crítics al moment, siguin identificacions de persones en territori català que puguin tenir comptes pendents amb les autoritats de França o fins i tot per verificar l’autenticitat de documentació que presentin persones de nacionalitat francesa en controls de carretera o d’identificació policials a les comarques catalanes. 

Aquesta informació, que és sempre oficial i que es registra als sistemes informàtics de les diverses policials que treballen al CCPD, permet ser molt més àgils en l’obtenció d’informació que pot ser útil als patrullers dels Mossos o als investigadors de la policia catalana. 

CCPD 001
Xavier Vinagre, sotsinspector en cap dels Mossos al CCPD del Pertús / GRS

Fa poques setmanes una gestió bilateral feta entre els Mossos i la Policia Nacional francesa va permetre arrestar un home que tenia una ordre de cerca i captura pendent a França. Tot i que es va identificar amb una documentació falsa quan va ser detingut per agredir la seva parella, els Mossos i la policia francesa van poder fer gestions i van poder saber concretament qui era, amb les dades que la policia catalana, des del CCPD, va compartir amb la policia francesa gairebé en directe. 

Quan va poder ser plenament identificat, es va poder saber que tenia una ordre d’ingrés a presó per una condemna de cinc anys, si bé el jutjat francès no havia publicat al sistema de recerca europeu aquesta ordre de detenció. En saber que estava a Catalunya, i detingut, la policia francesa va informar el jutjat i el jutge va tramitar l’ordre de detenció, que els Mossos van formalitzar, a l’espera que fos extradit a França per respondre dels seus comptes pendents. Aquest és un dels molts casos que l’estreta col·laboració entre els Mossos i les policies franceses permet resoldre casos. 

Intel·ligència operativa des del Pertús

Més enllà de només comprovar si un ciutadà francès aturat a Figueres té en vigor o no el seu permís de conduir, el CCPD amaga un potencial que el sotsinspector Vinagre posa en relleu. Més enllà del prestigi i de validació internacional que reben els Mossos d’Esquadra per part de dues policies potents com són les de la República francesa, permet als Mossos d’Esquadra treballar la intel·ligència operativa, la que permet a les unitats d’investigació de les comissaries de Catalunya aconseguir una informació a la qual seria impossible d’arribar o el circuit seria molt llarg. 

CCPD 003
La caporal cap de torn dona novetats al sotsinspector, al CCPD / GRS

Disposar d’informació de fets delictius rellevants a la zona de la Catalunya Nord, sota administració francesa, i tenint en compte la mobilitat que tenen els delinqüents, a banda i banda de la frontera, permet millorar la coordinació. Aquesta intel·ligència operativa ofereix informació rellevant sobre individus, vehicles i fets delictius detectats i permet ser més efectius a l'hora de combatre-ho. La sala del CCPD també serveix de node de comunicació entre els Mossos i la policia francesa en casos de persecucions transfrontereres, un dels darrers acords aconseguits i que permet a la policia catalana entrar en territori sota administració francesa alguns quilòmetres per tal de poder seguir vehicles d’interès o que hagin comès algun tipus de delicte en territori català. Aquesta informació en temps real també permet la col·laboració en altres incidents, com accidents de trànsit, incendis a la zona transfronterera i possibles incidents d’ordre públic que tallin o afectin la zona d’influència del pas de la frontera per l’autopista AP-7.

El futur del CCPD del Pertús

Aquesta eina, fins ara desconeguda, de la policia catalana, de contacte directe amb les altres policies que treballen a la zona, com la policia francesa, tenint un contacte directe, braç amb braç, ha permès durant aquests anys, malgrat els recels de la policia espanyola, un augment de l’eficàcia operativa d’una policia, els Mossos d’Esquadra, que vol ser integral i nacional.

Però el servei que s’ofereix des d’aquesta sala del CCPD no és 24/7, i no per la falta de voluntat per part dels Mossos d’Esquadra. Quan el centre està tancat, els caps de setmana i els dies que és festiu als dos estats, les comunicacions es poden fer igualment, però s’han de fer mitjançant les sales de coordinació interpolicial —la sala del CCPD de Viella allarga més l'horari, però també tanca a la nit—, un fet que allarguen les gestions i, sobretot, les respostes. La petició de Mossos és poder ampliar l’horari d’obertura del centre i disposar d’agents destacats al Pertús cada dia, 24 hores.

Alhora, també s’està treballant, a escala dels estats, poder ampliar la capacitat d’aquests centres. Ara mateix els Mossos d’Esquadra poden demanar i rebre informació només de les policies franceses, si bé existeixen, arreu d’Europa, desenes d’aquests centres. La policia catalana, ara mateix, si vol demanar informació en calent —per investigacions de crim organitzat o terrorisme, hi ha altres canals— no ho pot fer amb policies d’altres països de la Unió Europea, tot i que estiguin en centres com els del Pertús. Per Vinagre seria un pas important que la policia catalana, en aquests casos, pogués també mantenir contacte directe amb, per exemple, la policia italiana o romanesa, per poder fer gestions rellevants de manera àgil en incidents en marxa.