El Gran Premi de F1 que es disputa al Circuit de Catalunya, a Montmeló, és un dels orgulls de país i un dels esdeveniments que posen Catalunya al mapa internacional. La F1, i tot el que mou, és un generador de beneficis de complicat càlcul per les ciutats del Vallès Oriental i també per Barcelona. Un pol d’atracció de personalitats VIP d’arreu del món i aficionats al motosport que també venen de tots els racons de l’Estat i de l’estranger. El Circuit de Catalunya, com una de les joies de la corona del nostre país, els dies de F1, com també quan s’hi disputen els grans premis de motos, necessita que les competicions siguin 100% segures i amb un dispositiu de seguretat, com els grans premis, de primer nivell. Són els Mossos d’Esquadra, la policia integral de Catalunya, qui assumeix la seguretat d’aquestes competicions. 

Un repte per a la regió policial Metropolitana Nord del comissari Sergi Pla i les comissaries locals de la zona que han de desplegar, durant els tres dies que dura el Gran Premi de F1, un dispositiu de primer ordre, el més gran que fa la policia catalana, amb més de 500 agents mobilitzats i amb diversos punts crítics. ElNacional.cat va poder acompanyar el comissari Pla i la comissaria Montserrat Estruch, la fins aquest divendres número 2 de la regió, durant el dispositiu de diumenge passat durant la celebració d’aquesta prova. El resum en imatges, en aquest vídeo.

 

Els Mossos d’Esquadra despleguen mig miler d’agents durant els tres dies que dura aquest dispositiu que ha explicat el comissari Sergi Pla a les càmeres d’ElNacional.cat. Un dels pesos nuclears d’aquest operatiu és la mobilitat. Uns 20.000 vehicles volen entrar i sortir del Circuit de Catalunya els dies de competició i les carreteres que hi donen accés, la C-17 i l’autopista AP-7, tenen la capacitat que tenen. Els Mossos despleguen, amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, algunes modificacions a les carreteres properes al Circuit per millorar la circulació. Tot i això, el comissari Pla ja té enllestit un projecte, que presentarà les pròximes setmanes a la direcció del Circuit, per tal d’encarar poder funcionar millor en l’entrada i sortida dels milers de vehicles que accedeixen a la zona durant el cap de setmana de la F1. 

Pla està convençut que es pot fer millor i que cal agilitzar l’entrada dels vehicles facilitant l’accés als aparcaments i fins i tot, canviant la manera com s’organitza l’entrada als aparcaments, facilitant l’entrada als primers cotxes que arribin al Circuit i anar omplint els aparcaments que estan més a prop de les instal·lacions i evitar tenir gent, amb vehicles, donant voltes pels vials que donen al circuit, que és el que genera cues i retencions a l’accés. Les idees clares i l’experiència, gairebé en totes les disciplines policials, del comissari Pla traspuen en la seguretat amb la què parla i com explica, davant i darrere de la càmera, el dispositiu dels Mossos. 

La seguretat de l'interior i l'exterior del Circuit

Més enllà del trànsit, els Mossos també s’encarreguen de la seguretat a l’interior i a l’exterior del Circuit. A l’interior, amb agents de paisà i agents uniformats que patrullen la zona del públic, i amb efectius d’ordre públic, l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) que s’encarreguen de donar suport als vigilants privats en els accessos i també s’encarrega d’evitar, a la recta del Circuit, possibles salts a la pista. Pla recorda que no es tracta d’un temor infundat. En dos anteriors grans premis en altres països activistes contra el canvi climàtic han envaït la pista durant la volta de formació. Diversos equips de l’ARRO es despleguen, en el moment més crític, quan falta poc per l’inici del Gran Premi, a la zona de sortida.

Montmelo F1 Mossos 001
Dos agents d'USC de Mollet dels Mossos d'Esquadra, durant el GP de F1 / GRS

Si bé el màxim moment de perill és abans de l’inici de la competició, els Mossos d’Esquadra es mantenen en alerta durant tota la cursa. Des del Centre de Coordinació (CECOR) els agents mantenen en tot moment contacte amb totes les unitats desplegades a la zona i es coordinen. Durant la cursa agents de paisà d’Informació van detectar tres persones que podien portar una pancarta i que podrien estar preparant un salt a la pista. Agents uniformats els van identificar amb la col·laboració de les imatges aèries dels drons policials i finalment es va descartar l’amenaça.

Els drons vigilen des de l'aire

Els drons i la Unitat de Drons dels Mossos d’Esquadra, més enllà de donar suport des de l’aire als agents que treballen a peu de terra, també fan dues funcions importants en aquest dispositiu de gran envergadura. Les imatges àries permeten al CECOR fer vigilància dels aparcaments on han quedat els milers de cotxes que han portat els aficionats fins al Circuit. Des de l’aire, fent passades, els Mossos poden donar seguretat als aparcaments i desplaçar els agents de paisà per fer les verificacions necessàries o fins i tot, enxampar i detenir els possibles lladres. Durant els entrenaments i la Pole de dissabte, dos lladres, els dos sud-americans, van ser arrestats quan després de ser detectats intentant robar en un cotxe, van intentar escapar atropellant un agent dels Mossos d’Esquadra. 

Alhora, els drons, i el sistema d’antenes Kuppel, permet també a la policia catalana donar seguretat aèria a la competició en dues línies. La primera, per detectar possibles drons no identificats que poguessin ser una amenaça per la seguretat. I també, la segona, tenint en compte que el trànsit d’helicòpters privats i de serveis d’emergència és molt elevat durant tot el cap de setmana, la presència de drons no identificats a la zona podrien convertir-se en un perill. Els Mossos instal·len dues antenes Kuppel fixes a l’interior del Circuit i dues antenes mòbils més a l’exterior per tal de poder cobrir tota la zona. 

Montmelo F1 Mossos 002
Des del CECOR els Mossos controlen els fets i coordinen les unitats desplegades / GRS

Des del CECOR, el sergent Mario Olivares monitora tots els moviments dels drons dels seus agents i, alhora, està atent per si Kuppel detecta la presència de drons enemics. Durant diumenge, el dia gran del GP, els Mossos van detectar dos drons que es van enlairar de la zona d’aparcament però molt poca estona, que no els va permetre arribar per poder-los interceptar. En canvi, no se’n van detectar a l’interior del Circuit durant els tres dies de competició. 

El punt final: netejar la pista

Els aficionats a la F1 al Circuit de Catalunya tenen un al·licient més que no només veure passar, a gran velocitat, els cotxes d’Alonso, Sainz o Verstappen -que va guanyar la carrera amb el seu Red Bull-; quan finalitza la prova poden saltar a la recta de sortida i celebrar amb els pilots la victòria i el pòdium. Més de 15.000 persones accedeixen des de les grades a la pista.

És una jugada que permet també descongestionar la sortida de vehicles -alguns comencen a marxar, però encara tens un gruix de gent gaudint a la pista i intentant una foto o un tros del Circuit per endur-se a casa- però que ha d’acabar. Els Mossos, amb la col·laboració de la seguretat privada, són els encarregats, amb agents de l’ARRO i sota la direcció del comissari Pla i de l’inspector Jordi Moya de tornar a netejar la pista i maniobrar per treure de l’interior els milers d’aficionats que no tenen pressa en marxar. L’ARRO es desplega des dels revolts d’entrada i sortida de la recta i mouen els aficionats altre cop cap a les grades.  

Aquest any, però, aquesta maniobra, que és el punt final del dispositiu a l’interior -quedarà, a l’exterior, descongestionar la circulació- es va allargar més del que toca. Un error de la seguretat privada, amb aficionats que van saltar a la pista del circuit fora de la zona delimitada per agents de l’ARRO va complicar molt aquesta netejada final, un maniobra que finalment va allargar-se durant més d’una hora i que va esgotar els agents que van haver de caminar, retirant a la gent, contra direcció, per l’interior del traçat de gairebé tot el primer tram del Circuit.

Dispositiu al nivell de la F1

Aquest dispositiu és el més gran i un dels més importants que despleguen durant l’any els Mossos d’Esquadra. Hi participen agents de les comissaries de la regió Metropolitana Nord més properes a Montmeló, efectius de Trànsit i agents de l’ARRO d’aquesta regió, però també unitats centrals com Informació, Drons, Tedax i Canina. Que la F1 segueixi a Catalunya no depèn dels Mossos d’Esquadra però, i així també ho expliquen responsables del Circuit, que la seguretat no falli és un bon motiu pels organitzadors internacionals d’aquesta competició per confiar Catalunya i repetir.