A molts, potser el seu nom no els dirà res, però si taral·legem algunes de les seves cançons, de seguida sabríem de qui estem parlant. Richard M. Sherman passarà a la història del ciema com un dels compositors de referència de les pel·lícules de Disney, autor de moltes de les cançons de Mary Poppins, El llibre de la selva o Chitty Chitty Bang Bang. Sherman ha mort als 95 anys al Cedars-Sinai Medical Center de Beverly Hills (Califòrnia), per “una malaltia relacionada amb l’edat”, segons ha confirmat la Walt Disney Company en la seva pàgina web, on el recorden com “una llegenda de Disney” i el destaquen com “un dels compositors i lletristes més prolífics de la història de l’entreteniment familiar, i membre clau del cercle íntim de talents creatius de Walt Disney”. Sherman va guanyar dos Oscars amb el seu germà Robert l'any 1965 per la seva tasca a Mary Poppins, les estatuetes van anar a la millor partitura original i a la millor cançó original per Chim Chim Cher-ee. I, al costat del seu germà, va obtenir set nominacions més als premis de l’Acadèmia, va guanyar tres premis Grammy i va rebre 24 àlbums d’Or. La seva carrera “va abastar des dels primers dies del rock'n'roll (amb èxits com Your’re sisteen) i de la televisió fins a Broadway i Hollywood”.

 

Cançons icòniques del cinema d’entreteniment

Sherman va escriure més de 200 cançons al llarg de 65 anys de carrera, moltes de les quals han passat a la història i formen part de l’imaginari de milions de persones, clàssics com Supercalifragilisticexpialidocious, una altra de les cançons icòniques de Mary Poppins, que “es va convertir en un èxit pop, entrant al Billborard Hot 100 el 1965, mentre que la cançó de bressol Feed the birds es va convertir en una de les cançons preferides de Walt”, diu la pàgina web de Walt Disney. El CEO de la companyia, Bob Iger, destaca que "Richard Sherman va ser l'encarnació del que significa ser una llegenda de Disney, va crear juntament amb el seu germà Robert els clàssics que s'han convertit en una part estimada de la banda sonora de les nostres vides". Iger recorda que “des de pel·lícules com Mary Poppins i El llibre de la selva fins a atraccions com It's a small world (és un món petit), la música dels germans Sherman ha captivat el cor de generacions de públic. Estem per sempre agraïts per l'empremta que Richard va deixar al món i transmetem el nostre més sentit condol a la seva família".

Nascuts el 12 de juny de 1928 a la ciutat de Nova York, Richard i el seu germà seguirien els passos del pare, Al Sherman, compositor de Tin Pan Alley. La família Sherman es va traslladar a Beverly Hills el 1937, després d'anys de mudances per tot el país. Richard va assistir a Beverly Hills High School abans de graduar-se en música al Bard College. Reclutat a l'exèrcit dels Estats Units, va servir com a director de la banda de l'exèrcit i el glee club, de 1953 a 1955. Walt Disney es va fixar en les cançons dels germans i els va contractar com a compositors per a l’estudi de les seves pel·lícules, i van arribar a escriure més de 200 cançons per a unes 27 pel·lícules i 24 produccions de televisió.

Altres projectes cinematogràfics

A principis de la dècada de 1970, els germans Sherman van abandonar els Walt Disney Studios per dedicar-se a altres projectes cinematogràfics, pel·lícules familiars tan memorables com Chitty Chitty Bang Bang (1968), Snoopy come home (1972), Charlotte's web (1973), Les aventures de Tom Sawyer (1973), Huckleberry Finn (1974) i The Slipper and the Rose (1976), i el 1973 van fer història en convertir-se en els únics nord-americans a guanyar el primer premi al Festival de Cinema de Moscou, l'equivalent rus a l'Oscar, que es va atorgar als germans Sherman pel seu musical de la pel·lícula The adventures of Tom Sawyer, del qual van escriure el guió i les cançons. 

Al llarg de la seva llarga i prolífica carrera, Richard i el seu germà Robert, que va morir el 2012, van guanyar innumerables premis i reconeixements. Els Sherman van ser incorporats com a Llegendes de Disney el 1990. El 2005, Richard i Robert van ser incorporats al Saló de la Fama dels Compositors. Tres anys més tard, els germans van rebre la Medalla Nacional de les Arts, “per cançons inoblidables i lletres optimistes que han portat la màgia a la pantalla i l'escenari. El 2010, Richard i el també guardonat compositor John Debney van col·laborar en la cançó Make way for tomorrow today per a Iron Man 2 de Marvel Studios.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!