El japonès Maki Kaji, conegut com "el padrí dels sudokus" pel seu paper en la popularització d'aquests trencaclosques numèrics, ha mort als 69 anys víctima d'un càncer, segons va informar la seva empresa Nikoli. Kaji va morir el passat 10 d'agost per un càncer de les vies biliars, va explicar en un breu comunicat en la seva pàgina web la firma, la primera empresa de trencaclosques del Japó, fundada per aquest japonès amant d'aquest tipus de puzles.

"El senyor Kaji, conegut com el padrí dels sudokus, era estimat pels aficionats dels trencaclosques a tot el món. Ens agradaria expressar-los la nostra gratitud a tots", va assenyalar l'empresa. El concepte base d'aquest crucigrama numèric, en el qual cal omplir una quadrícula de blocs de 9x9 amb nou caselles en cada un perquè cap columna no contingui el mateix número de l'1 al 9, va ser inventat pel matemàtic suís Leonhard Euler al segle XVIII, però la seva popularitat no esclataria fins fa uns anys.

Va començar en els 80'

La seva internacionalització es produiria en gran manera gràcies a l'editor japonès, que va emprendre la publicació a mitjans dels anys 80 d'una secció de passatemps a la revista Monthly Nikolist i va popularitzar el nom actual amb què ens referim a aquest passatemps. Des de 2006 es ve celebrant un Campionat Mundial de Sudoku de forma anual, encara que el de 2020 va ser cancel·lat a causa de la pandèmia i el de 2021 encara segueix en l'aire.

Kaji va néixer a Hokkaiado el 1951 i va estudiar el primer any de carrera de literatura a la Universitat de Keio. Quan va deixar la Universitat després del primer any, 'el padrí del sudoku', abans de dedicar-se al negoci editorial, va treballar en diferents feines, com a ajudant d'un grup musical, cambrer i paleta.

Va inventar altres jocs

Kaji també va introduir variacions en aquest tipus de jocs i va inventar altres puzles com el Masyu, que consisteix a traçar línies entre punts per formar un sol circuit sense encreuaments o branques. El circuit ha de passar per tots els cercles negres i blancs de manera que han de ser travessats per una línia recta, però el circuit ha de girar a l'anterior o següent cel·la.

El sudoku es va popularitzar al Japó fa dues dècades, després que alguns mitjans de comunicació els publiquessin. Es calcula que uns 100 milions de persones juguen a aquest joc a tot el món. "Em commou molt quan veig una nova idea per a un trencaclosques que té molt potencial", va dir a la BBC el 2007, i va agregar que el secret per inventar un bon trencaclosques era simplificar les regles. "És com trobar un tresor. No es tracta de guanyar diners, és simplement l'emoció d'intentar resoldre'l", va dir el japonès.

 

Imatge principal: Un Sudoku / Efe