José Antonio González Casanova, un dels redactors de la Constitució espanyola de 1978 i de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979, ha mort aquesta matinada als 86 anys després de no superar un ictus que va patir fa dues setmanes, tal i com explica el diari Ara

González Casanova va estudiar dret a la Unviersitat de Barcelona i posteriorment, el 1967, va obtenir la càtedra de dret polític de la Universitat de Santiago de Compostel·la, que va abandonar el 1971 quan va ser nomenat catedràtic de teoria de l'estat de la facultat d'econòmiques de la Universitat de Barcelona. Posteriorment va ser nomenat catedràtic de dret constitucional a la mateixa universitat, càrrec que va ocupar fins que es va jubilar el 2002. Del 2003 al 2006 va ser Síndic de Greuges de la Universitat de Barcelona.

Activitat política

Compromès amb la política, el 1962 va ser un dels fundadors del Front Obrer de Catalunya, però va abandonar la formació el 1970 per passar a formar part del PSC-Congrés. Més tard es va integrar al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).

González Casanova va ser un dels experts constitucionalistes del PSOE després de les eleccions generals espanyoles de 1977 per a la redacció de la Constitució Espanyola de 1978, i també va participar en la redacció de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979. Igualment, va col·laborar en la redacció de l'Estatut d'Autonomia del País Basc de 1979 i en la de l'Estatut d'Autonomia de Galícia. Gràcies al seu prestigi va ser membre del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya de 1981 a 2001.

Va escriure nombrosos articles d'opinió a Tele-eXprés, Diari de Barcelona, La Vanguardia i El País, i va publicar estudis a El Ciervo, Historia 16, Revista Jurídica de Catalunya i Revista de Occidente. El 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El seu fons personal es troba dipositat al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. Consta de documents de forces polítiques clandestines, de moviment estudiantil i premsa diversa.

Mostres de condol

Les xarxes socials s'han omplert de missatges de condol per la mort de José Antonio González Casanova; el ja primer secretari electe del PSC, Salvador Illa, l'ha descrit com "un gran referent del socialisme català".

TUIT Salvador Illa José Antonio González

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha indicat: "Perdem un gran referent del socialisme català". De la mateixa manera ha traslladat el seu condol als familiars i "al·legats" de González Casanova.

TUIT Meritxell Batet José Antonio González

Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, li ha agraït haver "compartit reflexions" i s'ha referit a ell com "un referent del socialisme autèntic i del catalanisme popular".

TUIT Jessica Albiach José Antonio González

 

Foto principal: Captura d'una entrevista que va concedir a la Fundació Catalunya Europa